CSM: Numeroși demnitari au subevaluat eficiența instituțiilor și s-au implicat în activități infracționale

Publicat: Marţi, 24 Februarie 2015 13:26 // Actualizat: Marţi, 24 Februarie 2015 13:29 // Sursa: romaniatv.net

Numeroși demnitari au subevaluat eficiența instituțiilor și a legislației specifice și s-au implicat în activități infracționale, însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sprijini Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în toate demersurile sale, a declarat, marți, președintele CSM, Marius Tudose, cu prilejul prezentării bilanțului DNA.

Foto: bacau.net

"Ce este într-o oarecare măsură surprinzător este că, deși lupta împotriva corupției a fost declarată ca prioritate a statului român încă din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, în acest sens fiind create instituții și legi, constatăm că totuși numeroși demnitari și persoane cu funcții publice au subevaluat seriozitatea și eficiența instituțiilor și a legislației specifice implicându-se în activități infracționale periculoase, aducând serioase prejudicii de imagine funcțiilor lor, instituțiilor din care făceau parte, dar mai ales prejudicii impresionante la bugetul de stat. Iar datele și cifrele din raportul de activitate al DNA pe anul 2014 reflectă cu prisosință acest lucru", a spus Marius Tudose, potrivit Agerpres.

El a apreciat că recuperarea de către instituțiile responsabile a prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești definitive, împreună cu pedepsele stabilite, pot genera efecte disuasive energice, contribuind serios la descurajarea fenomenului și dând astfel consistență actului de justiție.

"Desigur că munca procurorilor anticorupție nu este deloc comodă sau lipsită de expunere, iar din această perspectivă, CSM, consecvent în exercitarea rolului său constituțional, a intervenit și va interni prompt în toate situațiile cu potențial de afectare a independenței justiției și a magistraților", a declarat președintele CSM.

Marius Tudose și-a arătat îngrijorarea privind numărul relativ mare de magistrați trimiși în judecată pe parcursul anului 2014 pentru fapte de corupție sau conexe acestora.

"Ar trebui să reprezinte o temă de reflexie serioasă și ne punem atent problema nu numai a criteriilor de selecție la intrarea în profesie, ci și a modului în care prin formare inițială și continuă a magistraților, să se genereze și să se dezvolte atitudini conforme efective, autentice, și nu formale", a mai arătat Marius Tudose.

El a felicitat conducerea și întreg colectivul DNA pentru rezultatele obținute în activitatea desfășurată în anul 2014 și i-a asigurat de sprijinul pentru continuarea activității.

"Am convingerea că numărul mare de anchete, rechizitorii și condamnări nu sunt efectul unui elan sezonier, ci reprezintă un standard asumat cu profesionism, maturitate și responsabilitate, toate astea au fost dovedite. Vă asigur de sprijinul meu personal și al CSM în toate activitățile și proiectele dumneavoastră viitoare", a încheiat Marius Tudose.

Citeşte şi: IOHANNIS şi PONTA, la bilanţul DNA. Kovesi: În 2014 au fost cei mai mulţi DEMNITARI de rang înalt investigaţi

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 feb 13:55
...însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sprijini Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în toate …read more ...
24 feb 13:42
...Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sprijini Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în toate Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H