CTP: Antonescu nu are niciun fel de dovezi pentru a-l acuza pe Băsescu de condamnarea lui Fenechiu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, la România TV, că acuzele lui Crin Antonescu, potrivit cărora preşedintele Băsescu ar fi determinat condamnarea lui Relu Fenechiu, arată că liderul PNL nu este potrivit pentru funcţia de preşedinte şi nu are "comportament de bărbat de stat".

12 iul. 2013, 17:38
CTP: Antonescu nu are niciun fel de dovezi pentru a-l acuza pe Băsescu de condamnarea lui Fenechiu

C.T. Popescu a făcut aceste aprecieri în urma unor declaraţii ale lui Crin Antonescu, făcute la Antena 3. „În frunte cu cu preşedintele Traian Băsescu şi o armată de acoliţi de presă, s-au făcut presiuni publice, pur şi simplu, pentru o sentinţă împotriva lui Relu Fenechiu. S-a discutat despre el ca un vinovat dovedit ceea ce nu era şi nu este încă”, a spus Antonescu.

„Crin Antonescu mai demonstrează încă o dată că nu e bun de preşedinte. Dacă ar fi fost doar preşedintele PNL, putea să facă aceste afirmaţii fără nici o problemă, chiar dacă sunt eronate. Însă el este al doilea om în stat, este preşedintele Senatului şi, prin această funcţie, domnia sa subminează actul de justiţie. Pe ce bază face afirmaţi că decizia justiţiei e determinată de Traian Băsescu? Nu are niciun fel de dovezi”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

În schimb, acesta a apărat poziţia pe care Victor Ponta a avut-o în legătură cu prezenţa lui Relu Fenechiu în Guvern arătând că trimiterea în judecată reprezenta doar poziţie unei părţi, a procurorilor, fără ca judecătorii să se fi pronunţat până vineri. „Acuzaţia că nu l-a dat mai devreme afară pe Relu Fenechiu nu se susţine. Nu există nici o lege care să prevadă precis că o persoană nu poate ocupa o funcţie în aparatul guvernamental dacă este urmărit penal, dacă este condamnat cu executare sau cu suspendare în prima instanţă sau a doua instanţă”, a spus C.T. Popescu.

Acesta a apreciat totuşi că o asemenea lege s-ar impune astfel încât să fie eliminat arbitrariul unui premier sau altuia. „De ce să rămână această chestiune suspendată la latitudinea unui premier cu o atitudine etică sau alta? Ponta, în acest gol legislativ, a ales acest criteriu: dacă există o singură condamnare, acela să părăsească Guvernul”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul prin care Relu Fenechiu este revocat din funcţia de ministru al Transporturilor. Decizia a venit la câteva ore după ce Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”.

„În temeiul prevederilor articolelor 85 alin. (2), 100 alin.(1) şi 106 din Constituţia României, precum şi al articolelor 5 şi7 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, având în vedere propunerea primului-ministru, preşedintele decretează: Se revocă din funcţie din funcţie ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu”, se arată în decretul preşedintelui.

Totodată, Traian Băsescu a semnat un alt decret prin care interimatul funcţiei de ministru al Transporturilor este preluat de către premierul Victor Ponta.

Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. Fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, a primit de asemenea o condamnare de cinci ani de închisoare. Ministrul Fenechiu a fost de asemenea obligat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească suma de 6 milioane de lei.

Relu Fenechiu a primit şi interdicţia de a candida pentru o funcţie publică timp de trei ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs cerând pedeapsa maximă, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Decizia luată vineri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

ICCJ a mai decis, vineri, şi alte condamnări în dosarul „Transformatorul”. Mai exact, Înalta Curte i-a condamnat pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova, la 6 ani de închisoare cu executare, pe Ion Mărghidan, la 6 ani cu executare şi 5 ani interzicerea drepturilor cetăţeneşti, iar pe Petru Andronache, la 7 ani de închisoare.

După condamnarea lui Relu Fenechiu, premierul Victor Ponta a declarat că deţinătorul portofoliului Transporturilor l-a anunţat că se retrage din funcţie şi că el va asigura interimatul până la propunerea unui alt ministru de către PNL. Ulterior, Fenechiu a dezminţit că ar fi demisionat, însă el a fost revocat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu, după ce premierul Ponta a transmis Preşedinţiei demisia lui Fenechiu şi documentul prin care el preia interimatul.