CTP, desfiinţat după ce a făcut-o ţigancă pe Viorica Dăncilă

Cristian Tudor Popescu şi-a atras un val de critici după ce a dat de înţeles într-un articol că Viorica Dăncilă are origini rome. La rândul său, CTP reacţionase la o postare pe Facebook a PSD Sibiu, care făcea distincţie între numele românesc al fostului premier şi numele străine ale preşedintelui Iohannis şi premierului Orban.

07 nov. 2019, 10:14

„PSD Sibiu zice să nu-i votăm pe Iohannis și Barna, că nu au nume românești, ei au nume nemțesc și unguresc. Are dreptate PSD. S-o votăm pe rromânca Dăncilă, care are un frumos nume rrom: dănci înseamnă copil de țigan sau lăutar țigan, provenind din expresia rromă den ci, „dă-mi ceva!”. Eventual, un vot”, a scris Cristian Tudor Popescu într-una articol pe Republica.ro.

Alăturarea făcută de CTP i-a atras critici dure atât din partea cititorilor săi, cât şi din partea comunităţii rome.

„CTP manca-ti-as tie forehand-ul ala bengos. Ai vrea sa omori niste tigani cu serviciul, este? Punctul 1. mi se pare usor rasist. Am intalnit si rromi foarte destepti si de treaba in viata asta, dupa cum am vazut si romani mai destepti sau mai prosti”, a comentat un cititor la articolul lui CTP.

De asemenea, Gelu Dumincă, sociolog şi membru asumat al comunităţii rome, califică articolul lui CTP drept o „mizerie”. 

„Că tot văd oameni care nu înțeleg mizeria ctp-ului: o induce ideea unei interiorități pe care cineva o are din cauza numelui de familie pe care il are (care nu este neaoș românesc) este o mizerie. A căuta înțelesuri ascunse si care nu exista în prenumele cuiva, este tot o mizerie. Foarte probabil ca „Popescu”, „Tudor” sau „Cristian” să însemne, în știu eu ce limbă a pământului, stiu eu ce traznaie. Asta nu înseamnă că acel înțeles il definește in vreun fel pe domnia sa.

CTP a răspuns la o chestiune grobiana tot cu un grobianism. În plus, „danci” e super peiorativ. Măcar atât să fi spus în explicatia sa fără sens”, a scris Gelu Duminică.

Ciprian Necula, activist rom, a scris şi el că gestul jurnalistului este un „derapaj” şi că ar trebui ca CNCD să se autosesizeze.

„Indiferent de cât de răsfăţat al publicului ar fi CTP-ul, trăind într-un stat european, trebuie, totuşi, să existe şi-un modus in rebus, astfel că derapajele xenofobe, rasismul, intoleranţa etnică şi discriminarea să nu poată fi trecute cu vederea mai ales moraliştilor din spaţiul public.

Eu nu văd decât trei soluţii onorabile de ieşire din această penibilă impostură:

– CTP să-şi recunoască vina şi să publice un text pe tema xenofobiei, în care să-şi ceară scuze romilor, dar şi majoritarilor, pentru derapajele sale rasiste;

– publicul să-l sancţioneze prompt, trimiţându-i mesaje prin care să-i comunice că asemenea proiecţie jigneşte nu doar demnitatea a 10% din populaţia acestei ţări ci şi a oricărui om de bun simţ;

– CNCD şi justiţia să-şi facă datoria.

Sincer să fiu, n-am mari aşteptări de la CTP. După cum nici de la publicul său ţintă. Şi, totuşi, mi-ar plăcea să nu fie nevoie de CNCD”, a scris Ciprian Necula.

După PSD Sibiu, şi PSD Focşani a avut o postare în care a comentat numele de origini străine ale lui Klaus Iohannis, Siegfried Mureşan, Laura Kovesi, Edward Hellvig, Dacian Julien Cioloş etc.

„Klaus, Siegfried, Kovesi, Orban, Hellvig, Clotilde, Kelemen, Tomac. Au ajuns străinii să ne conducă ţara? Felicitări SRI”, a scris PSD Focşani pe Facebook.

Între timp, postarea PSD Sibiu, de la care a pornit întregul scandal, a dispărut de pe Facebook. PSD Sibiu i-a numit pe Klaus Iohannis „sasul” şi pe Ludovic Orban „etnicul maghiar” şi îi acuza că nu au susţinut referendumul pentru definirea familiei în Constituţie drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, în timp ce Viorica Dăncilă era lăudată pentru că este „candidatul creştin-ortodox”.

„Vasilica Viorica Dăncilă este candidatul creștin-ortodox, precum majoritatea cetățenilor români, candidatul care a susținut familia tradițională la referedumul din toamna anului 2018. Acestea sunt trasăturile normalității României.

În România, drepturile la opinie și la vot democratic nu sunt îngrădite. Dar oare este NORMAL ca reprezentanții Bisericii Evanghelice-Luterane, din care face parte sasul Klaus Iohannis și reprezentanții Bisericii Unitariene, de care aparține etnicul maghiar Ludovic Orban, să declare public că nu susțin familia formată dintre un bărbat și o femeie, așa cum este familia tradițională românească, iar acești doi lideri de la PNL să nu ia atitudine?

Oare este România NORMALĂ dacă a ajuns, astăzi, să fie condusă de oameni care nu simt românește, care nu înțeleg obiceiurile, tradițiile și spiritul nostru românesc, transmis din strămoși?”, scrisese PSD într-o postare intitulată „Nume românesc versus nume de străin. Vasile versus Iohannis, Orban şi Barna”.