CTP, reacție acidă după refuzul profesorilor de a se alătura prostestului AUR din fața Parlamentului: „Cum să se alăture scursurilor care maschează cu fulare tricolore roșul Kremlinului?” 

Decizia sindicaliștilor din Educație care au mărșăluit miercuri pe străzile Capitalei până în faţa Parlamentului de a nu se alătura protestului AUR, desfăşurat în același loc, a fost salutată de gazetarul Cristian Tudor Popescu.

11 mai 2023, 12:18
CTP, reacție acidă după refuzul profesorilor de a se alătura prostestului AUR din fața Parlamentului: „Cum să se alăture scursurilor care maschează cu fulare tricolore roșul Kremlinului?” 

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lăudat decizia profesorilor de a nu se alătura protestului AUR de miercuri din fața Parlamentului.

”Demonstrația miilor de profesori adunați în fața Parlamentului a fost despărțită de gașca AUR, formată din bătăuși cu ziua care au lovit parlamentari și purtători populari de cuțit gata să le ia gâtul, prin garduri puse de jandarmi. Dar nu de asta cadrele didactice au refuzat, spre cinstea lor, să „fraternizeze” cu haidamacii lui G. Simion, în ciuda îndemnurilor zbierate de aceștia.

La prima vedere, pare și de necrezut așa ceva. Profesorii se presupune că au un nivel intelectual și de educație peste medie – cum să se alăture scursurilor care maschează cu fulare tricolore roșul Kremlinului?

Și totuși, nu este exclus. Revoltele care devin revoluții nu se pornesc din considerente spirituale, ideatice, politice. Explozivul sunt întotdeauna cauze materiale: sărăcie, foame, mizerie, nepăsare din partea autorităților. Pe masele aduse la limită de condițiile de viață, liderii „emanați” plachează ideologii.
Un om cultivat, democrat, de bun-simț poate fi adus, de politica în democrație, în stare să se dezbrace de toate astea și să susțină un partid de brute. S-a întâmplat de câteva ori în istorie.

Citește și: Au voie profesorii să dea afară din clasă elevii gălăgioși? Care sunt sancțiunile pe care cadrele didactice le pot aplica

În noaptea de 21 Decembrie 1989, în Piața Universității, împreună cu colegi ingineri, matematicieni, geofizicieni am strigat „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!” alături de golani, mitocani, țigănuși zdrențăroși, bișnițari, fete de Inter, securiști infiltrați. Nu ne-am gândit niciun moment să ne delimităm de ei. Pentru că eram la capătul răbdării – oricare dintre cei aflați cu noi, acolo, ni se părea mai bun decât Ceaușescu”, a scris Cristian Tudor Popescu, într-o postare pe Facebook.

Circa 10.000 de sindicaliști din Educație au mărșăluit miercuri pe străzile Bucureștiului. După ce au protestat în Piaţa Victoriei, profesorii au plecat în marș spre Palatul Parlamentului. Ajunși în fața Parlamentului, sindicaliștii au decis să renunțe la protest din cauza manifestație AUR.