CTP: Telenovela lui Năstase poate aduce capital politic către el şi PSD. Vezi în ce condiţii

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, luni, la România TV, decizia de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, apreciind că, dacă va fi speculată inteligent, întreaga poveste poate aduce un capital politic uriaş atât fostului premier, cât şi Partidului Social Democrat. Principala condiţie pentru ca acest lucru să se întâmple este, însă, potrivit editorialistului, ca Năstase să aibă tăria să rămână în umbră, ca strateg, şi să nu încerce să-şi speculeze situaţia la vedere.

18 mart. 2013, 15:01
CTP: Telenovela lui Năstase poate aduce capital politic către el şi PSD. Vezi în ce condiţii

Cristian Tudor Popescu nu a dorit să comenteze decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti în urma căreia Adrian Năstase va fi eliberat, însă a apreciat că probabil vom asista de acum înainte „la utilizarea capitalului politic pe care îl poate oferi această odisee a domnului Năstase”.

Este vorba de toată telenovela arestării lui Adrian Năstase, a încercării de sinucidere, perioada de profesorat şi de autorat de cărţi în puşcărie a domnului Năstase şi această eliberare. Toată această poveste poate fi utilizată din punct de vedere politic, cu bun profit, atât de Adrian Năstase, cât şi de PSD. Domnul Năstase poate să se prezinte ca o victimă, ca un nevinovat care a suferit mult pe nedrept, iar povestea face credibilă o astfel de abordare. Probabil că la asta vom asista în continuare: la utilizarea capitalului politic pe care îl poate oferi această odisee a domnului Năstase„, a declarat Cristian Tudor Popescu.

CITEŞTE ŞI: REACŢIA lui Adrian Năstase, după verdictul de eliberare: Mă bucur să mă reîntorc acasă

În viziunea jurnalistului există însă o condiţie esenţială pentru ca acest capital să poată fi speculat: „Capitalul acesta va putea fi utilizat dacă domnul Năstase va avea tăria să nu intre în prim plan, să rămână în planul de eminenţă mai mult sau mai puţin cenuşie, de creier al partidului, de veteran. Adrian Năstase este un bun sfătuitor pentru PSD, un bun strateg politic; el nu este şi nu a fost un orator foarte bun, un om cu charismă, un om de campanie, dar este un om care gândeşte lucrurile foarte atent şi foarte eficient. Dacă, însă, luat de valul telenovelei şi de o eventuală iluzie a simpatiei populare de care s-ar putea bucura, va încerca să urce spre poziţii în faţă, să candideze la ceva din partea PSD, finalmente va pierde, după părerea mea„.

CITEŞTE ŞI: Antonescu, despre ELIBERAREA lui Năstase: Sper să aibă forţa de a reveni ca persoană publică

Cristian Tudor Popescu a avertizat că şi adversarii politici ai PSD şi ai lui Adrian Năstase vor avea de pierdut „dacă vor încerca să demonstreze şi să folosească mereu sintagma «fostul puşcăriaş şi fostul deţinut Adrian Năstase»”.

CITEŞTE ŞI: Reacţia PSD la eliberarea lui Năstase. Ce spun Viorel Hrebenciuc şi Ecaterina Andronescu