Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

România se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri de scumpiri din toate timpurile. Prețurile au început să explodeze în toate domeniile, iar de la acestea nu face rabat nici valoarea unui hectar de pășune.

04 apr. 2022, 13:10
Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. A fost o explozie totală în ultimii aici, iar aici nu ne referim la arendă, redevență sau chirie, pentru că și în aceste situații valoarea a crescut destul de mare. Aici vorbim clar de de achiziția de pășune în proprietate.

Cu cât se vinde acum un hectar de pășune în România. Prețurile au explodat de-a dreptul!

Prețul mediu al unui hectar de pășune a ajuns la valoare la 2.000 de euro pe hectar, potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Agriculturii, conform agrointel.ro. Putem observa că o suprafață ce ajunge de 273,4 hectare formată din patru loturi de pășune în localitatea Canop din județul Arad este scoasă la vânzare cu peste 2,7 milioane de lei (558.300 euro sau 2.000 de euro pe hectar).

Dacă analizăm site-urile de anunțuri, aflăm că prețurile oscilează între sumele de 2.000 și 3.000 de euro pe hectar dacă vorbim strict despre proprietăți cu destinații de pășunat. O ofertă concretă este una din Târgu Bujor, județul Galați, unde o suprafață de 20 de hectare de pășune se vinde cu 2.900 de euro pe hectar.

În județul Brașov, la Crizbav, o suprafață de 2,5 hectare de pășune în extravilan se vinde cu 1,1 euro pe mp, adică prețul unui hectar ajunge la 11.000 de euro, iar terenul este intabulat.

Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care sunt făcute anumite derogări la condițiile pentru acest an pentru plata APIA pe înverzire, pe pășune și terenurile lăsate pârloagă. Decizia a fost publicată în Jurnalul oficial UE din data de 23 martie 2022.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022 a determinat o creștere vertiginoasă a prețurilor produselor de bază și are un impact asupra ofertei și cererii de produse agricole. Pentru a aborda această situație, este necesar să se mărească potențialul de producție agricolă al Uniunii, atât în ceea ce privește oferta de alimente, cât și în ceea ce privește oferta de furaje.

Terenurile lăsate în pârloagă rămân terenuri arabile adecvate pentru producția de culturi, care ar putea fi utilizate imediat pentru producția de alimente și furaje, într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de condițiile lor, cum ar fi calitatea solului. Prin urmare, pentru a li se permite fermierilor să utilizeze cât mai mult din suprafețele de care dispun în scopul producției de alimente și de hrană pentru animale, este necesar ca statele membre să fie autorizate să deroge de la condițiile legate de plata pentru înverzire, inclusiv utilizarea produselor de protecție a plantelor, pentru anul de cerere 2022 în ceea ce privește terenurile lăsate în pârloagă care au fost declarate conforme cu cerințele privind diversificarea culturilor sau zonele de interes ecologic, în conformitate cu articolul 44 alineatul (4) și, respectiv, cu articolul 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Prezenta decizie trebuie să prevadă derogări de la obligațiile privind diversificarea culturilor și zonele de interes ecologic numai în măsura și pentru perioada în care acestea sunt strict necesare. Derogările trebuie să fie limitate la anul de cerere 2022 și să aibă drept scop abordarea impactului asupra ofertei și cererii de produse agricole prin facilitarea unei creșteri a suprafeței totale a terenurilor disponibile pentru producția de alimente și furaje.

Atunci când decid cu privire la aplicarea derogărilor, statele membre trebuie să țină seama în mod adecvat de obiectivele practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, în special, de necesitatea unei protecții suficiente a calității solului, a calității resurselor naturale și a biodiversității, în special în perioadele cele mai sensibile pentru înflorire și păsările cuibăritoare,” se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Citește și: Prețurile gazelor naturale au explodat în această dimineață! Cât costă după ce UE a anunțat că pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei