Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț

O femeie din localitatea Istrău, judeţul Satu Mare, a primit o amendă de 12.000 de lei pentru că și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț.

16 ian. 2023, 20:44
Cu cât a fost amendată o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț

Amenda primită de o femeie care și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț

O femeie din localitatea Istrău, judeţul Satu Mare, a primit o amendă de 12.000 de lei pentru că și-a abandonat câinele bolnav într-un șanț.

„Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare-Biroul pentru Protecţia Animalelor au fost sesizaţi despre faptul că un animal ar fi fost găsit abandonat, într-un şanţ aflat între localităţile Istrău şi Crişeni. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă”, precizează informarea IPJ Satu Mare.

Citește și Nicușor Dan bagă spaima în călătorii STB: ce amenzi primesc bucureștenii care circulă fără bilet

Oamenii legii au descoperit că patrupedul era microcipat și, astfel, au reușit să o identifice pe stăpâna lui.

„Astfel, aceştia au identificat un animal din specia canină, care se afla într-o stare gravă de sănătate. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că animalul este microcipat şi au reuşit identificarea proprietarului, fiind vorba despre o femeie din localitatea Istrău, care şi-ar fi recunoscut fapta”, a adăugat IPJ Satu Mare.

Citește și Ce amenzi riscă românii care nu plătesc rovinieta în 2023, în funcție de mașină

Amenzi mai mari pentru cazurile de cruzime față de animale

În 2022 s-au triplat amenzile pentru cazurile de cruzime față de animale. Dacă înainte limitele speciale ale amenzii contravenţionale erau cuprinse între 1.000 de lei şi 3.000 de lei, din 2022 poliţiştii au început să aplice amenzi contravenţionale cuprinse între 3.000 de lei şi 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

  • nerespectarea obligaţiei deţinătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire, atenţie şi asistenţă medicală;
  • folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
  • abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
  • administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
  • folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum şi metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.