Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare. Statisticile arată majorări îngrijorătoare

Prețurile principalelor alimente consumate de români s-au majorat, în medie, cu 43% față de anul 2019, potrivit Institutului Național de Statistică.

12 feb. 2024, 20:53
Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare. Statisticile arată majorări îngrijorătoare
Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare. Statisticile arată majorări îngrijorătoare

În 2019, când nu exista nici pandemie, nici războaie și nici criza energetică, produsele consumate de români erau mai ieftine cu peste 40% față de momentul actual. Asta arată ultimele date de la Institutul Național de Statistică, ce relevă o majorare îngrijorătoare la multe produse de pe rafturi.

Citește și: VIDEO| O româncă a filmat preţurile dintr-un supermarket din Elveţia: „Unele produse sunt mai ieftine decât în România. Trist”

Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare

Printre produsele care nici nu ar fi trebuit să se scumpească, fiind indispensabile, se află cele de panificație. Totuși, prețul pâinii a crescut cu peste 52%, arată cifrele Institutului Național de Statistică, comparând anul 2023 cu 2019. Scumpirile vin în valuri, deși prețul grâului a suferit o scădere considerabilă. În prezent, kilogramul de grâu se vinde la poarta fermei și cu 0,6 lei. Făina s-a scumpit și ea din 2019 până acum cu peste 46%.

De departe cea mai mare scumpire s-a înregistrat la zahăr, peste 86%, comparând anii 2023 și 2019, potrivit datelor INS, în contextul în care importurile de zahăr din trestie sau sfeclă s-au menținut la aceleași valori. Creșteri la prețul zahărului au avut loc și în alte state europene, cum ar fi în Cehia, unde acest produs s-a scumpit cu 98%.

„Românii si-au diversificat gusturile și consumă brânzeturi fine, din import. Astfel, prețul la brânză a crescut din 2019 până în prezent cu peste 60%”, a spus Cristi Șelaru, consilier INS.

De altfel, potrivit INS, importurile de brânză și caș au crescut de la 88.113 tone în 2019, la 91.852 tone la final de 2023. Cele mai mici creșteri au înregistrat, în ultimii 4 ani, băuturile alcoolice, care au un plus de aproape 30% în 2023 față de 2019.

Prețul cartofilor a crescut cu 32%, fasolea cu 45%, fructele proaspete cu 50%, carnea de porc cu 42%, cea de pui cu 37%, laptele de vacă cu 42%, ouăle cu 55%, iar berea cu 33%.

Salariul minim în România, potrivit datelor oficiale, a crescut cu 58% din 2019 până în prezent, de la 2.080 lei la 3.300 lei, un procent apropiat de cel al mediei creșterii prețului la alimente în același interval. Așadar, prețurile mărite nu ar afecta bugetele românilor, însă plângerile legate de nivelul de trai sunt și ele mai multe decât acum câțiva ani.

Citește și: Supermarketul românesc care le dă bătăi de cap marilor retaileri. Are preţuri mai mici decât Lidl, Kaufland, Profi şi Carrefour