Cu cât s-a ieftinit energia electrică, la noi şi în Europa. Analiză E-nergia.ro

Preţul energiei electrice pentru populaţie a scăzut în România mai mult decât media europeană, în ultimul an. Deşi ieftin, curentul electric este scump pentru puterea de cumpărare a românilor, scrie E-nergia.ro.

19 mai 2017, 08:10
Cu cât s-a ieftinit energia electrică, la noi şi în Europa. Analiză E-nergia.ro

Preţul mediu al energiei electrice plătit de consumatorii casnici din România a scăzut cu 5,6%, în anul scurs între ultimul semestri din 2016 şi ultimul semestru din 2015, potrivit datelor Eurostat.

În termeni nominali, preţul mediu al energiei electrice pentru gospodăriile din România este de 0,12 euro/kWh. Este la aproape jumătate din media europeană, de 0,20 euro, calculată de Eurostat. Este al patrulea cel mai mic preţ din blocul comunitar. Mai bine decât noi stau bulgarii, ungurii, şi lituanienii, după cum se poate observa în graficul de mai jos. Preţurile sunt finale, la consumator, şi includ toate taxele.

Lucrurile stau însă invers dacă preţurile sunt raportate la puterea de cumpărare a populaţiei. 

În termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPS), preţul pentru 100 kWh este de 25,4 PPS, în România. Este al cincilea cel mai mare preţ din Europa, după Portugalia (30,2), Germania (28,7), Belgia (25,7) şi Spania (25,7).

Citiţi integral analiza pe E-nergia.ro.