Cu cât se vinde carnea de miel anul acesta de Paşti

Crescătorii de ovine anunţă preţuri aproximativ la fel ca anul trecut pentru carnea de miel. În ceea ce priveşte vânzările de anul acesta, producătorii cred că vor fi mai proaste din cauza puterii de cumpărare tot mai mici a populaţiei.

24 mart. 2012, 08:23
Cu cât se vinde carnea de miel anul acesta de Paşti

Crescătorii de ovine sunt conştienţi de starea financiară a populaţiei şi spun că vor păstra preţurile cu care au ieşit şi anul trecut pe piaţă.

Îi înţeleg şi pe crescători, dar îi înţeleg şi pe cumpărători. Sincer, îi compătimesc pe cumpărători. De unde să dea un preţ mai mare pe kilogramul de miel, când au tot mai puţini bani. Cred că preţul pentru kilogramul de miel va rămâne la fel ca anul trecut, undeva la aproximativ 10 lei în viu şi 13-14 lei tăiat„, a spus pentru RTV.NET Ştefan Pădeanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Dolj (ACOC).

Crescătorii spun că vânzările ar fi fost mai bune dacă salariile bugetarilor nu ar fi fost diminuate sau ar fi fost reîntregite mai din timp.

Diferenţa despre care vorbeşte preşedintele ACOC Dolj provine din scumpirea hranei pentru animale, dar şi pentru scumpirea forţei de muncă din domeniu.

„Numai crescătorii de ovine ştiu cu cât au plătit baloţii de furajere pentru animale, preţurile au fost mai mari ca anul trecut”, a precizat Ştefan Pădeanu. Crescătorii au plătit şi salarii mai mari faţă de anul trecut, un alt motiv pentru care preţurile ar fi putut fi mai mari. „Forţa de muncă este un motiv pentru creşterea preţurilor la carnea de miel. Se găsesc tot mai greu angajaţi, motiv pentru care salariile au crescut”, ne-a spus Ion Hiru, preşedinte la Asociaţia Crescătorilor de Ovine din judeţul Argeş.

Fiind probabil mai aproape de Capitală, Ion Hiru spune că preţurile la carnea de miel vor fi un pic mai mari ca anul trecut. „Nu putem face o estimare precisă, dar considerăm că preţurile vor fi un pic mai mari anul acesta. Mielul în viu se va vinde cu 11 lei, iar cel tăiat cu aproximativ 20 de lei. Preţurile sunt valabile în pieţe, nu sunt preţuri en-gross”, a spus Ion Hiru.

 Miei mai buni

Întrucât consumul de carne de miel este ocazional în ţara noastră, respectiv cu ocazia Paştelui, cumpărătorii nu sunt fini cunoscători ai cărnii de miel. Totuşi, crescătorii români au început să încrucişeze unele rase româneşti cu cele străine.

„Din încrucişarea cu rase din Germania sau Anglia au rezultat miei care cresc mai repede, sunt animale de carne, dar la piaţă nu vor fi diferiţi la preţ”, a spus Ion Hiru. De asemenea, crescătorii anunţă că mieii vor fi disponibili în pieţe în Săptămâna Mare a Paştelui.