Cu cât sunt mai scumpe hainele de firmă în România față de cele din Paris

În ultimii ani, magazinele de brand din țara noastră și-au aliniat prețurile cu cele din state precum Italia sau Franța.

03 mart. 2012, 10:55
Cu cât sunt mai scumpe hainele de firmă în România față de cele din Paris

Criza financiară și creșterea numărului de magazine online, care vând și produse de lux, au dus la scăderea prețurilor la haine și accesorii de firmă, arată un studiu realizat de compania de consultanță pe piața luxului, CPP Luxury Industry Consultants Ltd.

În România, prețurile la haine și produse din piele practicate de marea majoritatea a magazinelor de lux sunt cu cel mult 5% mai mari decât în aceleași unități din Milano sau Paris. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când prețul pe care cetățenii statelor dinCentrul și  Sud Estul Europei îl plătesc pentru un articol vestimentar de lux la ei acasă este similar sau chiar mai mic decât  în Italia sau Franța.

Potrivit CPP, care a analizat prețurile practicate de branduri de lux internaționale în Serbia, România, Ucraina, Polonia, Cehia, Rusia, mitul prețurilor mari practicate de francizații marilor retaileri din industria luxului nu mai este o realitate de trei ani. “Chiar dacă acest proces de aliniere a prețurilor a tăiat din profituri, retailerii și-au dat seama că trebuie să își recâștige clientela locală, care începuse să își facă cumpărăturile peste granițe”, se specifică în raport.

Totuși, există încă țări unde retailerii de lux au menținut politica prețului mare. Este vorba, spre exemplu de Cehia, unde hainele și accesoriile de lux sunt cu 15% mai scumpe decât în Italia sau Franța, chiar dacă vorbim de produse identice. Situația este similară și în Ucraina, unde scăderea drastică a consumului pe acest segment de piață i-a determinat pe comercianți să practice prețuri cu până la 20% mai mari față de cele din Milano sau Paris.

Magazinele unde este cel mai probabil să găsești prețuri similare în toată Europa Centrală și de Est sunt cele ale  Gucci, Hugo Boss,Ermenegioldo Zegna și Burberry.

Analiza CPP a fost realizată în perioada decembrie 2011-februarie 2012 pe baza comparării prețurilor din magazinele flagship (cele mai mari și reprezentative unitati ale unui retailer) din Italia și Franța ale unor rețele de lux internaționale cu cele din magazinele din capitalele celor șase state menționate anterior aparținând acelorași rețele.