Cu ce îi sperie România pe turiştii străini

România este o ţară foarte bogată la capitolul obiective turistice, dar sunt şi factorii care încetinesc dramatic dezvoltarea acestei pieţe.  Reprezentanţii Asociaţei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România ne-au enumerat motivele.

07 feb. 2012, 09:42
Cu ce îi sperie România pe turiştii străini

“Dacă vorbim despre turismul intern, un factor restrictiv major de dezvoltare a acestuia îl reprezintă faptul că turismul nu se bucură, ca în alte ţări, de un cadru legislativ favorabil, ceea ce face ca business-ul să fie, uneori mai puţin atractiv din punct de vedere antreprenorial”, a declarat, pentru RTV.NET, Ioana Dobrescu, secretar general al ANAT.

Este necesar ca TVA în turism să scadă pentru toate serviciile

Potrivit reprezentantului ANAT, reducerea TVA la 9 % pentru toate serviciile din turism este o solicitare veche a asociaţiei. Şi asta încă de acum doi ani , din timpul dezbaterilor şi consultărilor pe marginea proiectului de lege a turismului. „Mă refer la sintagma «toate serviciile» întrucât nu este vorba numai de cazare şi alimentaţie publică, dar şi de TVA pentru vânzările de turism intern ale agentiilor, care în prezent au TVA de 24 %. Dacă ne dorim să avem o creştere semnificativă a numărului de turişti, trebuie ca tarifele la serviciile turistice româneşti să scadă  şi  să le stimulăm prin reducerea TVA”, a mai spus Ioana Dobrescu.

Numărul turiştilor străini ar putea creşte

Numărul scăzut al turiştilor străini în comparaţie cu ţări precum Bulgaria, Grecia sau Croaţia ar putea avea soluţie în curând.

“Dacă vorbim de turiştii străini, în mod normal, faptul ca România are un plan de marketing pentru 2011-2013 –  ne-ar îndreptăţi să credem că vom începe să atragem turişti străini într-un trend mai consistent, având în vedere că a fost demarată  o campanie de promovare a turismului românesc pe cele 8 pieţe  externe considerate ţintă . Totuşi, avem şansa unui demers care, dacă va fi derulat cu seriozitate şi profesionalism, ne poate aduce beneficii şi creşteri. Ne dorim şi noi să vedem cum se vor măsura aceste creşteri ce sunt preconizate la nivelul ministerului de resort”, a precizat secretarul general al ANAT.

Infrastructura precară sperie turiştii

“Pe cine n-ar speria? Turismul este dependent de infrastructură în general, pe toate palierele.  Ştim cu toţii că avem un număr  infim de autostrăzi, lipsa de conexiuni la nivel de autostradă sau drum rapid cu statele membre ale Uniunii Europene sau statele vecine. Putem face turism la standarde europene, fără o infrastructură la standarde europene? Întrebarea este desigur retorică şi îşi aşteaptă răspunsul de 20 de ani”, au mai declarat reprezentanţii ANAT.

Turiştii străini sunt în căutare de autenticitate

“Este imperativă păstrarea arhitecturii tradiţionale în satele româneşti din Bucovina, Transilvania, Maramureş şi Delta Dunării pentru a nu pierde un atu în atragerea turiştilor străini în căutare de autenticitate precum şi colaborarea pentru dezvoltarea unor noi produse turistice”, a mai declarat Ioana Dobrescu.

Potrivit acesteia, campaniile de conştientizare sunt foarte importante, iar autorităţile publice pot accesa fonduri în acest sens.

ANAT colaborează cu Asociaţiile regionale de turism în vederea permanentizării unui calendar anual de evenimente care să poată fi inclus de către agenţii în pachetele de activităţi şi în cataloagele de promovare prezentate la târgurile internaţionale de profil.