Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID. Medicii nu mai ştiu ce să facă

Medicii din Statele Unite au descoperit că bolnavii de coronavirus rămân cu noi sechele după vindecare. Tot mai mulţi pacienţi au început să se plângă că au probleme cu dantura, la câteva luni după ce s-au vindecat de covid-19.

06 dec. 2020, 11:52
Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID. Medicii nu mai ştiu ce să facă

Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID. Unii pacienți din SUA se plâng că după ce au scăpat de virus au început să le cadă dinţii.

„Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru The New York Times dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale, potrivit digi24. 

Mai multe persoane aflate de pe un forum povestesc că au început să le cadă dinţii, la câteva luni după ce s-au vindecat de coronavirus.

Farah Khemili, în vârstă 43 de ani, a povestit că în timp ce mesteca gumă a simţit că i se mişcă un dinte. A doua zi, acesta i-a căzut, însă nu a simţit nicio durere. Femeia a descoperit pe un forum pentru pacienții atinși de așa-numitul „COVID lung” că mai multe persoane spuneau că au avut probleme dentare după ce au fost infectate cu coronavirus.

Pe acelaşi forum, o altă persoană povesteşte că i-a căzut un dinte, fără niciun fel de sângere sau durere, în timp ce mânca o îngheţată.

Diana Berrent, cea care a fondat acest grup online de susținere, a povestit despre cazul fiului ei de 12 ani, care și-a pierdut unul dintre dinții adulți la câteva luni după ce a făcut o formă ușoară de COVID-19.

Citeşte şi Vindecată de coronavirus la 99 de ani. Povestea bătrânei care a reuşit să învingă boala în trei săptămâni

Cu ce sechele rămân bolnavii de COVID. Ce spun medicii despre căderea dinţilor

„Este extrem de rar ca dinții să cadă pur și simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecții cu SARS-CoV-2”, spune dr. David Okano, specializat în paradontologie. Farah Khemili.

„SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților. Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”, spune dr. Li.

Pe de altă parte, este posibil ca răspunsul exagerat al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste la nivelul cavității bucale. Dacă reacția este în gură, poate fi un mecanism de apărare împotriva virusului, spune medicul stomatolog Michael Scherer.

Deocamdată, nu există niciun studiu concret care să recunoască oficial că o sechelă a COVID-ului, în special în cazurile de „COVID lung”, este căderea dinților. Însă cazurile s-au înmulțit în ultima vreme în Statele Unite și pentru că peste 47 la sută dintre adulții de peste 30 de ani fac paradontoză, este necesar ca cercetătorii, cu ajutorul dentiștilor, să studieze acest aspect, spune dr. Li.