Cu toaleta în curte, dar cu internet. INS: Peste trei sferturi dintre gospodării au acces la reţeaua de internet

Deşi unu din cinci români continuă să nu aibă toaletă în casă, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România au acces la reţeaua de internet, potrivit unui raport al INS.

08 ian. 2021, 12:40
Cu toaleta în curte, dar cu internet. INS: Peste trei sferturi dintre gospodării au acces la reţeaua de internet
Cu toaleta în curte, dar cu internet. INS: Peste trei sferturi dintre gospodării au acces la reţeaua de internet

Cu toaleta în curte, dar cu internet. Potrivit ultimelor date publicate, vineri, de INS, peste trei sferturi, respectiv 78,2%, din totalul gospodăriilor din România au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,5 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Cu toaleta în curte, dar cu internet. INS: 69,7% dintre gospodării au internet în mediul rural

”În anul 2020, peste trei sferturi dintre gospodăriile din România (78,2%) au acces la reţeaua de internet de acasă. În mediul urban 84,8% dintre gospodării sunt conectate la internet, iar în mediul rural doar 69,7% dintre gospodării.

În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) ṣi Sud-Muntenia (74,3%)”, arată datele INS.

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 77,5% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) şi de conexiunile narrowband (13,6%).

Citeşte şi Şcoală online. UNICEF: Două treimi dintre copii nu au acces la internet acasă

„Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, în creştere cu 3,6 puncte procentuale faţă de anul anterior (85,9% faţă de 82,3%), din care 91,3% în ultimele 3 luni1), în creştere cu 1,9 puncte procentuale faţă de anul 2019 (91,3%, faţă de 89,4%).

Dintre utilizatorii curenţi, 79,1% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creṣtere cu 2,1puncte procentuale faţă de anul anterior (79,1% faţă de 77%)”, mai arată datele INS.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 94,1% în regiunea Bucureṣti -Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din ţară, urmată de regiunea Vest cu 93,0% ṣi Nord –Vest (89,6%). La polul opus se află regiunea Sud-Muntenia cu 80,5%.

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 87% faţă de 84,9%, diferenţa fiind de 2,1 puncte procentuale, în scădere faţă de anul anterior când se înregistra o diferenţă de 2,5 puncte procentuale.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, ponderea persoanelor care utilizează internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 96,6% în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la doar 65,4%.

Reamintim că, potrivit ultimului raport Eurostat, un român din cinci continuă să nu aibă toaletă în casă. Aproximativ 22,4% din populaţia României are încă toaleta în curte, fapt ce plasează ţara noastră pe primul loc, cu cel mai mare procent în Uniunea Europeană.

Media Europei este sub 0.5%, iar ţări precum Bulgaria şi Lituania nu depăşesc 10%.