Culmea sărăciei. Grecii îşi abandonează copiii în stradă din cauza sărăciei

Scenariul pare rupt din lumea a III-a, dar se petrece într-o ţară membră a Uniunii Europene. Aşa i-a adus criza datoriilor publice pe greci, care fac cerşetori din copiii lor, pe care nu mai au cu ce să îi întreţină.

11 ian. 2012, 21:04
Culmea sărăciei. Grecii îşi abandonează copiii în stradă din cauza sărăciei

Este poate consecinţa cea mai tragică a crizei euro prin care trece republica elenă, ajunsă la faliment din cauza uriaşei datorii publice, datorie ce a zguduit din temelii zona euro. Acum, Grecia începe să se confrunte şi cu criza copiilor famiilor care nu mai au mijloace de supravieţuire. Presa britanică spune povestea câtorva dintre micuţii abandonaţi.

Orfelinatul „Arcul Lumii” a primit în lunile recente patru copii, inclusiv un nou-născut. Mama unuia dintre copiii abandonaţi – o fetiţă de 2 ani – a fugit imediat după ce a lăsat-o la casa de copii pe fiica ei, Nataşa.

O profesoară a găsit-o pe Anna, o fetiţă de 4 ani, cu un bilet prins în pieptul hainei, pe care scria :” Nu pot să vin să o iau astăzi pe Anna, pentru că nu mai pot să am grijă de ea. Vă rog să aveţi dumneavoastră grijă. Vă mulţumesc!” …

O altă mamă disperată, Maria, a fost nevoită să o abandoneze pe fiica ei în vîrstă de 8 ani, Anastasia, după ce şi-a pierdut locul de muncă. De un an încerca să îşi găsească de lucru şi trăiseră amândouă din pomenile de la Biserică. „Plâng în fiecare noapte, mă doare inima, dar ce să fac?! … Nu am de ales”, s-a văicărit femeia, care lucrează acum într-o cafenea şi câştigă cel mult 20 de euro pe zi, aşa că nu poate să îşi ia fiica înapoi de la căminul de copii.

Ca Nataşa, ca Anna sau ca Maria sunt sute de copii, povesteşte fondatorul căminului, Antonios Papanicolaou, publicaţiei Daily Mirror. Părinţii „spun că nu mai au bani şi locuinţe sau mâncare pentru copiii lor, iar ei speră că avem noi să le dîm copiilor ceea ce le trebuie. Ne cunosc şi au încredere în noi”, spune Papanicolaou.

Un alt semn al austerităţii crunte din Grecia vine din partea farmaciştilor, care s-au plîns că le lipseşte până şi banala aspirină.