Culmea tupeului în prima zi de Bacalaureat. Elev de bani gata: Copiez tot ce se poate FOTO-VIDEO

Aproximativ 200.000 de candidaţi s-au înscris la examen, deşi Ministerul Educaţiei se aştepta la 330.000. Prima probă a Bacalaureatului a început luni, la ora 12.00, cu trei ore mai târziu decât ar fi trebuit, din cauza alegerilor locale. Ziua a fost una cu emoţii şi nu au lipsit nici incidentele. Opt candidaţi au fost eliminaţi în prima zi a bacalaureatului. La examenul de maturitate copiii de bani gata au oferit un adevărat spectacol în faţa camerelor de luat vederi. Mai mult, un absolvent de liceu le-a declarat jurnaliştilor că nu are nicio problemă să copieze.

12 iun. 2012, 05:22

„Ţinuta adecvată” a fost greşit înţeleasă şi anul acesta de câţiva elevi. Parada modei a fost un real succes în prima zi de Bacalaureat. Fetele au venit aranjate ca pentru club. Bluze viu colorate, pantaloni tăiaţi, telefoane roz şi ochelari de soare cu branduri cunoscute. Nu au lipsit unghiile roşii, pantalonii pescăreşti, fustele scurte, blugii tăiaţi şi fiţele băieţilor de bani gata.

Ministrul interimar al Educaţiei se gândeşte ca anul viitor parada modei să se ţină numai în afara şcolii. „În ceea ce priveşte ţinuta la Bac nu am pus în metodologie, dar mi-aţi dat o idee să cerem o ţinută de minimă decenţa la aceste examene„, a spus Liviu Pop.

Au existat şi cazuri de elevi care au vrut să impresioneze cu maşinile scumpe. Este şi cazul unui absolvent de la Liceul Teoretic „Jean Monnet” care a „testat terenul” cu o maşină de lux, apoi cu un motor, pe care îl estima la 15.000 de euro.

„Am examen la ora 16.00. Stau pe aici poate mai plec, beau o bere şi mă întorc”, a spus nonşalant elevul.

Candidaţii au avut şi emoţii, deşi proba de abilităţi lingvistice şi de comunicare a fost una uşoară. Cu toate acestea, unii elevi nu s-au ferit să spună că au de gând să copieze.

Nu am emoţii. Copiez tot ce se poate, şi la scris, nu am nicio problemă. Copiez pe barba mea, adică nu sunt în colaborare cu profesorii”, a spus un elev, potrivit România TV.

Liviu Pop şi lipsa de respect a elevilor

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a mers în prima zi de Bacalaureat la câteva licee din Capitală pentru a verifica dacă examenul de maturitate se desfăşoară în condiţii bune.
 

În prezenţa ministrului, elevii nu au afişat niciun pic de respect. Liviu Pop a dorit să schimbe câteva cuvinte cu cei aflaţi în curtea şcolii. Un grup de băieţi l-au întâmpinat pe ministru cu mâinile în buzunare, alţii nici măcar nu s-au sinchisit să se ridice de pe bancă.

„Am găsit sala aranjată, inclusiv camere de luat vederi, elevii optimişti. I-am întrebat pe elevii care intră în examen cum sunt pregătiţi, iar cu cei de clasa a XI-a am vorbit ce facem anul viitor. Părerile sunt împărţite”, a declarat Liviu Pop.

Deşi Ministerul estima că se vor înscrie 338.000 de absolvenţi la Bacalaureat, anul acesta, aproximativ 100.000 de posibil candidaţi au rămas repetenţi, corigenţi sau pur şi simplu nu au vrut să se înscrie. La acest examen s-au înscris 199.272 de candidaţi, dintre care 154.367 de elevi din promoţia 2012 şi 44.905, din promoţia anterioară.

După proba orală la limba şi literatura română, în intervalul 13-15 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), între 25 şi 27 iunie.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat încep luni, 2 iulie, cu proba de limba şi literatura română.

În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar în 13 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
 
CITEŞTE ŞI:

BACALAUREAT 2012: Ce urmăresc profesorii la proba de competenţe orale la limba română

GHIDUL candidatului la Bacalaureat 2012. VEZI ce poţi lua cu tine în sala de examen

UN START RATAT la Bacalaureat 2012: Şase candidaţi au fost eliminaţi în prima zi