Culmea vitezei: Un radar din Iaşi a surprins cai care mergeau cu peste 100 de kilometri la oră

O femeie din municipiul Iaşi a învins Poliţia Rutieră în instanţă după ce a demonstrat că a fost sancţionată în baza informaţiilor captate de un radar posibil defect, scrie Ziarul de Iaşi.

21 apr. 2016, 07:03
Culmea vitezei: Un radar din Iaşi a surprins cai care mergeau cu peste 100 de kilometri la oră

Florentina M. a chemat instituţia în instanţă după ce a fost amendată şi i-a fost suspendat permisul de conducere. Femeia a invocat în instanţă că aparatul radar care i-a filmat maşina ar fi indicat că a „reuşit“ să atingă trei viteze diferite într-o singură secundă. În apărarea ei, femeia, care a susţinut că nu a încălcat legea, a folosit ca probă chiar imaginile surprinse de aparatul radar în baza cărora a fost sancţionată, imagini depuse de poliţişti la dosar. Filmarea incriminatorie pentru ieşeancă a mai surprins şi nişte cai cărora aparatul le-a indicat o viteză de deplasare de 104 kilometri la oră, a arătat şoferiţa, în plângerea sa. 

Controversa locului filmării 

Florentina M. a fost oprită pe 9 august, în jurul orei 17, în timp ce conducea prin localitatea Podu Iloaiei. Agentul care a oprit-o i-a comunicat că a depăşit cu 51 de kilometri viteza legală, fiind surprinsă conducând cu 101 km/h în localitatea Sârca. Viteza pentru care agentul a amendat-o pe Florentina M., suspendându-i şi permisul, îi fusese comunicată prin staţie de un coleg. „Vă facem cunoscut faptul că niciodată nu circulăm în localitate cu viteză, cu atât mai mult cu cât aveam în maşină doi copii minori. Cu siguranţă ne aflam în afara localităţii“, a precizat ieşeanca în plângerea sa.

Pe lângă faptul că nu a admis că ar fi condus în localitate cu viteza imputată de poliţişti, Florentina M. a criticat în instanţă şi o serie de inexactităţi din procesul verbal de contravenţie. A invocat că agentul nu a specificat concret unde a fost surprinsă conducând cu viteză, cu atât mai mult cu cât aparatele radar au GPS şi era uşor de specificat borna kilometrică în dreptul căreia s-ar fi produs contravenţia. De asemenea, în procesul verbal de contravenţie nu se specificau nici seria şi nici datele de omologare ale radarului. 

Neconcordanţele de pe imagini 

În documentele înaintate instanţei, Florentina M., prin intermediul avocatului Bogdan Muraru, a înaintat şi o serie de critici cu privire la funcţionalitatea aparatului radar. Una dintre acestea a vizat faptul că, potrivit imaginilor, maşina ei a fost surprinsă de aparatul radar rulând cu trei viteze diferite, în aceeaşi secundă. „Astfel din Imaginile «stop cadru», nr. 9, 10 şi 11, se observă, deşi nu suficient de clar, nici viteza şi nici numărul de îmatriculare, că la ora 16:56:10, deci în timpul aceleiaşi secunde, autoturismul petentei a fost surprins în ordine cronogică, la diferenţă de câteva sutimi de secundă, circulând mai întâi cu viteza de 101 km/h, apoi cu 61km/h şi după aceea cu 99 km/h“, se arată în documentele înaintate instanţei.

În aceleaşi înscrisuri se mai precizează că imaginile nu pot fi reale întrucât pe ele se observă, la un moment dat, cum aparatul radar surprinde doi cai care stau pe marginea şoselei şi în dreptul cărora era indicată viteza de 104 km/h. „Soluţia instanţei de fond, de anulare a procesului verbal de contravenţie din cauză, ni se pare corectă. În mod evident înregistrările radar nu au fost efectuate corect. Aceasta deoarece nu este posibil ca în interiorul aceleiaşi secunde, la diferenţă de câteva sutimi de secundă, un autoturism să circule cu trei viteze diferite, respectiv: cu viteza de 101 km/h, cu viteza de 61 km/h şi apoi cu viteza de 99 km/h. Mai mult decât atât, din înregistrările video depuse la dosar de intimata Poliţia Rutieră Iaşi, se observă că aparatul radar a surprins cu viteza de 104 km/h, doi cai care păşteau. Ceea ce, de asemenea, este imposibil“, ne-a spus avocatul Bogdan Muraru, cel care a câştigat acest proces în instanţă. 

În replică, Poliţia Rutieră a depus la dosar o întâmpinare în care a menţionat că sancţiunea a fost dată pe drept şi a cerut respingerea plângerii ca fiind neîntemeiată. Judecătoria Paşcani s-a pronunţat în acest caz pe 24 martie şi a admis acţiunea ieşencei. A exonerat-o pe aceasta de amenda de 945 de lei primită şi a anulat şi măsura suspendării permisului. Liviu Zanfirescu, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Iaşi, nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi detalii despre aparatele radar pe care poliţiştii ieşeni le folosesc.