„Culorile sunetelor”, turneu al flautistului Matei Ioachimescu în noua oraşe

În perioada 22 aprilie – 1 mai 2015, flautistul Matei Ioachimescu revine pe scenele din România într-un turneu în noua oraşe: Bistriţa, Suceava, Gheorghieni, Mediaş, Sinaia, Câmpina, Piteşti, Cisnadie şi Bucureşti. Muzicianul va concerta alături de violistul transilvan Sándor Antal şi de harpista slovena Tina Žerdin. În Capitală, recitalul va avea loc marţi, 28 aprilie 2015, ora 19.00, la Biserica Evanghelica C.A. (str. Luterana nr. 2). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

21 apr. 2015, 14:54
„Culorile sunetelor”, turneu al flautistului Matei Ioachimescu în noua oraşe

Dupa succesele unor turnee anterioare precum „Paris”, „Lumiere” sau „Playlist”, Matei Ioachimescu le propune acum melomanilor o formula inedita, cu un program care include lucrari de Claude Debussy, Johann Sebastian Bach, Astor Piazzolla, Béla Bartók s.a. Matei Ioachimescu, Sándor Antal si Tina Žerdin vor fi insotiti in acest turneu, in premiera romaneasca, de o harpa de concert.

• 22 aprilie, Bistrita, Sinagoga
• 23 aprilie, Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare”
• 24 aprilie, Gheorgheni, Centrul Cultural
• 25 aprilie, Medias, Biserica evanghelica
• 26 aprilie, Sinaia, Sala Baccara a Casino-ului
• 27 aprilie, Campina, Casa de cultura „Geo Bogza”
• 28 aprilie, Bucuresti, Biserica Evanghelica C.A.
• 30 aprilie, Pitesti, Filarmonica
• 1 mai, Cisnadie, Biserica Evanghelica

In program:
Jacques Ibert – Preludiu
Johann Joachim Quantz – Fantezie pentru flaut solo
Max Reger – Suita pentru viola solo
Carlos Salzedo – Cantecul noptii pentru harpa
Claude Debussy – Sonata pentru flaut, viola si harpa

Arnold Bax – Trio elegiac
Jacques Ibert – Entracte
Henryk Wieniawsky – Capriciu pentru viola si harpa
Johann Sebastian Bach – 3 Inventiuni la doua voci (ar. pentru flaut si viola)
Astor Piazzolla – „Oblivion” pentru flaut viola si harpa
Béla Bartók – Dansurile romanesti pentru flaut, viola si harpa

Matei Ioachimescu
Numit in 2013 „Ambasador al integrarii” de Ministerul de Externe al Austriei, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinati muzicieni romani. Cu o activitate impresionanta, Matei Ioachimescu sustine concerte in cele mai diverse formule, prezentand programe de mare succes in Europa si Asia. Este absolvent al Universitatii de Muzica din Viena, oras unde s-a stabilit, este detinator al mai multor distinctii si burse si colaboreaza cu unii dintre cei mai interesanti muzicieni din Europa. Instrumentul pe care canta este un flaut din aur al producatorului japonez Muramatsu.

Sándor Antal
Violistul Sándor Antal s-a nascut la Miercurea Ciuc. Si-a inceput cariera profesionista ca membru al Filarmonicii de Stat din Oradea. A absolvit Academia de Muzica din Cluj, continuandu-si studiile cu un Masterat la Universitatea de Muzica si Arte din Graz. Muzicieni precum György Kurtág, Robert Levin, Csaba Erdélyi, Ervin Schiffer, Eszter Haffner, Razvan Popovici, Roland Daugareil si-au pus amprenta asupra tanarului Sándor Antal, acesta devenind cu ajutorul lor unul dintre acei muzicieni versatili, care pot aborda cu usurinta atat repertoriul de orchestra, cat si cel de muzica de camera sau folclor. Din 2008 este membru al celebrei „Philharmonie der Nationen” din Germania.

Tina Žerdin
Nascuta in Slovenia, Tina Žerdin a studiat pianul, canto si in cele din urma s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scene internationale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaboreaza permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai cautati solisti, a popularizat acest instrument in toate colturile lumii, compozitori contemporani dedicandu-i piese. Anul 2015 i-a adus albumul de debut, cu muzica pentru harpa solo, produs de Radiodifuziunea din Ljubliana, album ce deja a adunat numeroase aprecieri ale criticilor din Slovenia si Austria.

Eveniment organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman, Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Forumului Cultural Austriac din Bucuresti, CreArt – Centrul de arta, creatie si traditie al Municipiului Bucuresti.

Parteneri culturali: Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Societatea de Concerte Bistrita, Casa de Cultura a Studentilor Suceava, Centrul Cultural Gheorgheni, Biserica Evanghelica din Medias, Centrul Cultural „Carmen Sylva” Sinaia, Casa de Cultura „Geo Bogza” Campina, Filarmonica de Stat din Pitesti, Biserica Evanghelica Cisnadie si Biserica Evanghelica C.A. Bucuresti.