Cultivatorii din Dăbuleni pot da pepenii pe arahide

Cultivatorii din Dăbuleni nu vor termina bine cu număratul banilor încasaţi de pe vânzarea pepenilor că vor începe să încaseze bani din vânzarea arahidelor. Staţiunea Centrală de Cercetare pentru Cultura Plantelor Dăbuleni a creat două soiuri unicat de alune de pământ, denumite seminificativ-Dăbuleni şi Viorica. Alunele cărora le prieşte solul deşertic se pot comrcializa cu 15 lei kilogramul.

18 sept. 2013, 08:36
Cultivatorii din Dăbuleni pot da pepenii pe arahide

La Dăbuleni s-a terminat recoltarea pepenilor şi a început recoltarea arahidelor, informează România TV. Povestea arahidelor de Dăbuleni a început în urmă cu ceva timp, atunci când specialiştii institutului de cercetare au constatat că producţiile legumelor şi fructelor autohtone sunt tot mai mici din cauza deşertificării solului.

Aşa s-a ajuns ca în Dăbuleni să se cultive arahide, iar în acest moment există deja două soiuri create, arahida Dăbuleni şi arahida Viorica. Producţia este deja de 2,8 tone la hectar, iar preţul de vânzare este de vânzare în staţiune este de aproximativ 15 lei pe kilogram.

În alte ţări, ţări cu experienţă în cultivarea arahidelor cum este SUA, producţia la hectar ajunge la 6-8 tone de fructe. Arahidele se seamănă în luna mai şi se culeg în luna septembrie.