În Lleida, Catalonia, două românce au reușit să se facă remarcate în domeniul agriculturii. Ana Maria Tifu locuiește în Spania de mai bine de 10 ani, iar în prezent, alături de soțul ei, administrează peste 100 de hectare de livezi cu cirește, piersici sau smochine ecologice. Ea este proprietara livezilor și antreprenoare locală, iar activitatea se desfășoară în perioada aprilie-octombrie, însă în restul anului munca nu se oprește, căci se fac analize, statistici și contracte noi.
Citește și: De ce nu este bine să ții roșiile în frigider. Care este explicația specialiștilor în agricultură
Ana Maria și-a cunoscut soțul în anii de facultate în România, iar când a finalizat studiile, a mers după el în Spania. Acesta începuse deja activitatea agricolă, iar cunoștințele ei de marketing și engleză au contribuit la dezvoltarea afacerii. În prezent, Ana Maria și soțul ei exportă cireșe în întreaga Europă: „Am ajuns și în România, (trimitem la) Mega Image, Profi, în Belgia, Olanda, Elveția, Danemarca și continuăm. La facultate am învățat teoria, aici o pun în practică.”, a spus aceasta într-un interviu pentru G4Food.
Cu toate că trăiește între fructe și legume proaspete, Anamaria susține că îi lipsesc mirosurile verii din copilărie: pătrunjelul din ciorba mamei și mâinile mirosind a zarzavat. Însă, din fericire, părinții au urmat-o în Spania, mama sa lucrând la sortarea fructelor.
Cristina, o altă româncă cu peste 20 de ani de experiență în agricultură lucrează sezonier în ferma Anemariei, susținând că vine „să muncească pentru familie” și că nu s-ar vedea trăind definitiv în Spania. Însă, este dedicată, își respectă munca și gătește paella în stil românesc, cu carne de pasăre.
„Ne-am născut români și locul nostru e acasă. Dar muncim cât se poate, cât ne ține sănătatea.”, a spus aceasta.
Atât Ana Maria, cât și Cristina au vorbit cu sinceritate despre munca dificilă a românilor în agricultură, despre stereotipul „căpșunarilor” și despre cum arată realitatea, de fapt: „Sunt români care se descurcă, care vin cu soluții, care știu să repare, să improvizeze. Asta face diferența.”
Generația tânără născută în Spania rămâne, însă cei care au lucrat toată viața, precum Cristina, se gândesc la întoarcerea acasă. Până atunci, sezon după sezon, livezile catalane se culeg datorită efortului depus.