Cum a anunţat presa franceză noul preşedinte

Duminică, 6 mai ora 20,28, ora României. Agenţiile noastre de presă anunţă: Francois Hollande  a câştigat alegerile cu 53,35% din voturile francezilor. Pe media franceză cronometrele ticăie de zor. Pe televiziuni, dar şi în presa scrisă, se simte că lumea ştie cine este noul preşedinte al Franţei, doar că încă nu se poate spune.

06 mai 2012, 18:57
Cum a anunţat presa franceză noul preşedinte

Francezii mai au de aşteptat încă 28 de minute până vor putea afişa rezultatele finale. Pe site-ul Le Monde există ştirea că la sediul de campanie a lui Hollande lumea se pregăteşte pentru victorie. Doar atât, nimic despre Sarkozy. Pe canalul tv France 24 se dezbate de zor prezenţa la vot din turul doi care a fost anul acesta de 71,96% .Şi atât. Site-ul rtbf.be, televiziunea belgiană, îl anunţă pe Hollande ca fiind viitorul preşedinte al Franţei.

Duminică 6 mai, 2012, ora 20,00 ora României, ora 21,00 ora Franţei. Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei. Cu 51,9% l-a devansat pe N Sarkozy care a luat 48,1%.
La câteva minute după anunţul oficial al rezultatelor, iată ce titrează presa franceză.

LE MONDE anunţă la 19,59 cu titlul mare:FRANCOIS HOLLANDE ALES AL DOILEA PREŞEDINTE SOCIALIST AL CELEI DE A CINCEA REPUBLICI FRANCEZE.
Imediat, un alt articol titrează: MARE FERICIRE LA PS DUPĂ ANUNŢAREA VICTORIEI LUI HOLLANDE. În acelaşi articol, Benoît Hamon, purtătorul de cuvânt al partidului declamă:”Este o mare fericire, este finalul celor 17 ani de regim de dreapta la Elysée, este finalul regimului sarkozyst, care a acumulat un regres al socialismului şi al democraţiei.” În acelaşi articol, numărul doi din partidul lui Hollande, Harlem Désir declară că victoria lui Francois Hollande înseamnă de fapt revenirea Republicii.
LE FIGARO publică o fotografie uriaşă a lui Hollande  cu titlul : Hollande ales preşedinte. Ceva mai reţinut, cotidianul vorbeşte într-un articol amplu despre anul greu de campanie pe care acesta l-a traversat.

LIBERATION scrie: ZIUA STÂNGII A SOSIT! Publicaţia aminteşte că după 31 de ani de la victoria lui François Mitterrand, Hollande câştigă cel de al doilea tur de scrutin. Tot în publicaţia respectivă un alt articol titrează că Sarkozy nu se va implica în lupta pentru legislativele care urmează în Franţa, citându-l pe fostul preşedinte care spune: rămâneţi uniţi, bătălia legislativelor poate fi câştigată, eu nu mă voi implica în campanie, mai spune de acum fostul preşedinte al Franţei.

LE POINT notează : FRANCOIS HOLLANDE ISTORIA UNEI METAMORFOZE. Articolul face o adevărata saga a drumului parcurs de actualul preşedinte de la costumul unui provincial la cel de preşedinte al Franţei.

NOUVEL OBSERVATEUR  se ocupă de fostul preşedinte în articolul intitulat: SARKOZY, FINALUL! Articolul face un scurt portret a lui Sarkozy, un preşedinte hiperactiv, uneori dezordonat, în această duminică a suferit cea mai mare înfrângere din cariera sa de 30 de ani , în politică. E, probabil, momentul retragerii lui Sarkozy.