Tun de proporţii la Sectorului 3. Negoiţă a concesionat unei firme toate parcurile pentru 550 euro pe lună

Primăria Sectorului 3 a Capitalei a concesionat întreţinerea celor patru mari parcuri din sector - Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii şi Gheorghe Petrascu - pe o perioadă de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru întreţinerea spaţiilor verzi, primăria estimează să plătească peste 200 milioane lei. Primaria Sectorului 3 a atribuit acest contract într-un mod netransparent.

08 mai 2014, 16:24
Tun de proporţii la Sectorului 3. Negoiţă a concesionat unei firme toate parcurile pentru 550 euro pe lună

Primaria Sectorului 3 si-a aratat intentia de a concesiona cele patru parcuri inca din 2012, cand a propus Consiliului Local aprobarea unei hotarari in acest sens. Hotararea a fost adoptata in noiembrie 2012, fiind modificata de mai multe ori si devenind definitiva prin HCL sector 3 nr. 235 din 2013, scrie hotnews.ro.

In baza acestei hotarari, in toamna anului trecut primaria a publicat in Monitorul Oficial, Partea VI nr. 175 din 12.09.2013 anuntul de intentie privind concesionarea intretinerii parcurilor, potrivit acestui document, pe o perioada de 8 ani, institutia estimand ca va plati pentru acest serviciu circa 215 milioane lei plus TVA.

De atunci, in mod public nu a mai aparut nicio informatie referitor la cine a castigat licitatia. Pe 31 martie 2014, primaria condusa de Robert Negoiţă a propus Consiliului Local Sector 3 aprobarea contractului de concesiune, mentionandu-se ca licitatia a fost castigata de firma Cris Garden. Contractul a fost aprobat de Consiliul local prin Hotararea nr. 80/2014.

„Concedentul va achita lunar, contravaloarea serviciilor prestate de concesionar si confirmate de catre concedent prin reprezentantii desemnati, in contul concesionarului, pe baza facturii, insotita de situatia de plata lunara intocmita pe baza raportului de gestiune lunar si de procesele verbale de receptie acceptate de catre concedent, pentru prestarea serviciului”, se arata in contractul incheiat intre cele doua parti. Facturile trebuia achitate in 30 de zile.

Cu toate acestea, in contract nu este trecuta o valoare maxima pe care Primaria sa o cheltuiasca in cei 8 ani pentru intretinerea celor 4 parcuri. Ca anexa la contract este trecuta doar lista cu pretul la care Primaria va cumpara fiecare serviciu si bun aferent intretinerii celor 4 parcuri, insa nu si cantitati stabilite sau estimate.

Durata contractului este de 8 ani, incepand cu data semnarii contractului. Acesta poate fi prelungit ori de cate ori primaria o solicita sau in cazul realizarii de catre concesionar a unor investitii ce nu pot fi amortizate pana la finalizarea contractului. Concesionarul poate subcontracta activitatile prevazute in contract doar cu acordul scris al concedentului.

Redeventa anuala pe care firma Cris Garden o va plati Primariei consta intr-un procent de 5% din diferenta dintre veniturile si cheltuielile din exploatarea investitiilor asumate si aprobate de catre concedent, incepand cu primul an de exploatare, dar nu mai putin de 29.500 lei.

Cris Garden apartine omului de afaceri Cristian Sorin Cosac. De-a lungul timpului, aceasta firma a avut zeci de contracte cu statul.

Citeşte şi INEDIT: Ce au păţit câţiva tineri care aruncau cojile de la seminţe pe jos, în parc

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, susţine că a concesionat doar lucrările de întreţinere a parcurilor
şi că prin această măsură reduce cheltuielile de personal.
„Nu este vorba despre o concesiune, nici de un parteneriat public-privat. E vorba despre o concesiune de lucrări, adică acum o facem aşa cum s-a întâmplat şi până acum în mare măsură. Ne facem treaba într-un mod bine reglementat, mai ieftin, cu firme private. Parcurile publice au rămas şi vor rămâne publice pentru totdeauna, ele vor fi mai bine întreţinute şi cu bugete mai mici”, a declarat primarului Robert Negoiţă la un post de televiziune.