Cum a fost hackerit sistemul informatic al Primăriei Sectorului 1. De miercuri, se pot înregistra din nou documente on-line

Sistemul informatic al Primăriei Sectorului 1 a fost deblocat după mai bine de 24 de ore, activitatea instituției revenind la normal în cursul zilei de miercuri. Marţi după-amiază, primarul Dan Tudorache a sesizat DIICOT, procurorii precizând ulterior că ar fi fost vorba despre un atac cibernetic asupra primăriei. 

14 sept. 2016, 13:31
Cum a fost hackerit sistemul informatic al Primăriei Sectorului 1. De miercuri, se pot înregistra din nou documente on-line

„Începând de marți, 13 septembrie 2016, orele 14.00, rețeaua informatică a primăriei a devenit nefuncțională din cauza unui virus informatic care s-a propagat prin intermediul e-mail-ului. Imediat după depistarea virusului, specialiștii IT ai Primăriei Sectorului 1 au oprit sistemul informatic pentru a izola virusul și a nu pune în pericol securitatea datelor stocate în rețea. Menționăm că documentele primăriei nu au fost afectate”, precizează Primăria Sectorului 1 într-un comunicat remis la redacţie miercuri.

Conform sursei citate, sistemul informatic al Primăriei a fost deblocat după aproape o zi, activitatea instituției revenind la normal miercuri după-amiază, astfel că locuitorii pot folosi din nou serviciile online ale administraţiei locale.

„Marţi, in jurul orei 14.00, colegii mei au sesizat o problemă la sistemul informatic al primăriei. Au oprit calculatoarele cât au putut de repede. Am sunat la poliţie, a venit DIICOT în jurul orei 18.00. Acum sunt persoane care încearcă să rezolve această problemă. Este cu siguranţă un atac cibernetic, sunt niste hackeri. Aşa au spus aseară. Vom vedea cât de repede vom repune în funcţiune sistemul pentru că nu putem ţine legătura cu cetăţenii sectorului 1. Dacă un locuitor doreşte să interacţioneze cu primăria, singura soluţie este să se deplaseze pâna la sediul nostru din Banu Manta. Nu cred că astăzi se va rezolva problema din ce informaţii am eu până în acest moment. Sper să se rezolve cât mai repede şi să îl prindă pe cel care a făcut asta. Nu am nicio bănuială”, a declarat marţi primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, citat de Mediafax.