Cum a fost pedepsit un șofer român care a gonit pe șoselele din Olanda? Depășise limita de viteză cu 38 de km/oră

Un bărbat din Târgu Ocna a ajuns în fața instanței pentru o amendă de viteză primită în Olanda. Acesta depășise limita legală cu 38 de km/oră. Cât a avut de plătit românul?

25 ian. 2023, 09:30
Cum a fost pedepsit un șofer român care a gonit pe șoselele din Olanda? Depășise limita de viteză cu 38 de km/oră

Regulile de circulație sunt respectate cu extrem de mare strictețe în țările civilizate, iar românii care sunt obișnuiți cu „relaxarea” de la noi din țară intră frecvent în probleme. Acesta este și cazul unui bărbat din Târgu Ocna, județul Bacău, care a ajuns în fața insntaței după ce a fost prins având o viteză cu 38 de km/orp peste limita legală pe Europaweg (A21), în Arnhem, Olanda. Mai mult, acesta nu a achitat amenda pe loc, așadar autoritățile olandeze au fost nevoite să apeleze la ajutorul omologilor din România.

Citește și: COD RUTIER 2023: Ce amendă primeşti dacă depăşeşti viteza legală cu 30 km/h

De la momentul săvârșirii fapeti a trecut aproximativ un an și jumătate. Bărbatul a fost adus în fața Judecătoriei din Onești, care l-a obligat pe acesta să achite suma de 436 de euro, adică aproximativ 2.154 de lei.

”La data de 22.08.2022 a fost înregistrat pe rolul judecătoriei, certificatul emis de autorităţile judiciare din Olanda, în temeiul art. 290 şi următoarele din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, solicitând recunoaşterea și executarea unei sancţiuni pecuniare aplicată printr-o hotărâre a unui organ administrativ al statului olandez împotriva șoferului român”, se arată în actul de sesizare.

În baza acestei sesizări, șoferul a fost citat în instanță și a trebui să dea explicații în fața judecătorilor. Instanța penală din Onești a recunoscut sancţiunea pecuniară aplicată de autorităţile olandeze, iar șoferul a fost obligat la plata sumei de 436 euro. Fondurile obţinute din executarea sancţiunii pecuniare se transferă ca venit la bugetul de stat al României.

Sancțiunile pentru depășirea limitei de viteză în străinătate

Este deja știut că în străinătate trebuie să circuli cu mare prudență, deoarce regulile de circulație sunt respectate cu foarte mare strictețe. Cu toate acestea, românii se mai lasă luați de val și se trezesc cu amenzi uriașe. Aceștia ar trebui să consulte legislația rutieră din țările pe care urmează se le viziteze sau tranziteze pentru a se asigura că nu vor avea probleme. De exemplu, suntem familiarizați cu celebra autostradă „fără limită de viteză” din Germania, cu toate acestea, există câteva informații cheie pe care toți șoferii trebuie să le cunoască. Încălcarea regulilor pe drumurile germane poate veni cu unele pedepse severe, chiar pentru depășirea limitei de viteză cu doar 1 km/h în unele locuri

Viteza recomandată pe autostrăzi este de 130 km/h. Aceasta nu este o limită de viteză, ci o recomandare. Cu toate acestea, potrivit ADAC, puțin peste 60% din autostrăzi nu sunt restricționate la viteză. Peste un sfert au limite de viteză permanente, altele 11% sunt limitate temporar sau din cauza lucrărilor de drumuri. Toate limitele de viteză se aplică de la primul semn de limitare a circulației.

Amendă depăsirea vitezei legale în Germania
Amendă depăsirea vitezei legale în Germania

Pe toate celelalte drumuri în afara zonelor urbane se aplică o viteză maximă de 100 km/h. Cu toate acestea, limitele de viteză sunt mai mici pe multe drumuri. În plus, există numeroase situații specifice traficului în care depășirea vitezei se pedepsește cu pedepse mai mari. În condiții de vizibilitate sau vreme slabă, în apropierea locurilor periculoase precum treceri de pietoni sau intersecții, treceri la nivel, ieșiri de pe șantier sau în condiții nefavorabile ale drumului, se aplică adesea o amendă majorată, care este de cel puțin 100 de euro și un punct suplimentar în registrul aptitudinilor de conducere.

Citește și: Autoritățile din Austria le-au pus gând rău șoferior vitezomani. Cei care depășesc limita de viteză vor rămâne fără mașini