Cum a fost sprijinită evaziunea fiscală a companiei Lukoil în timpul mandatelor lui Traian Băsescu

Compania Lukoil, trimisă în judecată pentru cel mai mare prejudiciu din istorie, 1,8 miliarde de euro, a fost sprijinită de guvernele băsiste. Potrivit rechizitoriului, pe lângă paguba produsă de gigantul rus, Lukoil a beneficiat de facilităţi fiscale de 1,5 miliarde de euro, în mandatul lui Traian Băsescu. În plus, niciun control al ANAF-ului condus de Sorin Blejnar nu a descoperit ilegalităţile ruşilor, potrivit România TV.

08 aug. 2015, 12:24
Cum a fost sprijinită evaziunea fiscală a companiei Lukoil în timpul mandatelor lui Traian Băsescu

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu la Cotroceni, compania Lukoil a obţinut o amânare de plată a TVA-ului în valoare de aproape un miliard de euro, potrivit rechizitoriului procurorilor.

În plus, începând cu 2008 şi până în 2014, valoarea beneficiilor acordate către Lukoil a ajuns la un MILIARD şi jumătate de euro.

Citeşte şi: Cum îşi transfera Petrotel Lukoil profitul altor societăţi pentru a nu plăti impozite statului român

Coincidenţă sau nu, în tot acest timp, Traian Băsescu a beneficiat de donaţii consistente de la Lukoil. Potrivit informaţiilor de la Monitorul Oficial, compania rusească a fost principalul sponsor al PDL-ului în 2009, în anul campaniei electorale pentru prezidenţiale. Aproximativ 100.000 de euro au intrat oficial în conturile partidului lui Traian Băsescu, potrivit România TV.

Evazioniştii au beneficiat de protecţie şi la nivelul ANAF-ului condus de Sorin Blejnar. Procurorii susţin că ruşii de la Lukoil au ţinut intenţionat rafinăria din Ploieşti pe pierdere ca să nu plătească taxe la stat şi ca să scoată profitul din ţară. Pentru aceasta, au angrenat zeci de firme în circuitul evazionist.

Cu toate acestea, ANAF nu a descoperit nicio neregulă la niciuna dintre cele peste 40 de firme care fac acum obiectul cercetărilor.

Mai mult, deşi Lukoil beneficia de ajutor din partea statului, ANAF-ul lui Blejnar nu a sesizat neregulile de la plata taxelor. De altfel, din cauza protecţiei acordate evazioniştilor din domeniul petrolier, Sorin Blejnar s-a ales cu două dosare penale.

Citeşte şi: Dosarul Lukoil, trimis în instanţă pentru acuzaţii de spălare de bani. Prejudiciu estimat la 1,8 mld. euro

Procurorii susţin că prejudiciul cauzat de Lukoil se ridică la aproape 2 miliarde de euro. În plus, anchetatorii au alte 41 de dosare deschise în urma verificărilor făcute la Lukoil. acuzaţiile sunt de spălare de bani şi evaziune fiscală.