Cum a împărţit Firea banii pentru investiţii în infrastructură în sectoare. DE CE au primit cei mai mulţi bani primarii Negoiţă şi Mutu

Primarii celor şase sectoare din Capitală şi reprezentanţii administraţiilor locale nu s-au înţeles între ei, nici după două runde de negocieri, cum să împartă cele 90 milioane lei (20 milioane euro), bani proveniţi din impozitul pe venit şi destinaţi plăţii datoriilor şi susţinerii investiţiilor publice. Astfel primarul general Gabriela Firea a decis cât va da fiecărui sector în parte, cele mai mari fonduri fiind alocate sectoarelor 3 şi 6, conduse de primarii Robert Negoiţă şi Gabriel Mutu. 

05 apr. 2017, 08:59
Cum a împărţit Firea banii pentru investiţii în infrastructură în sectoare. DE CE au primit cei mai mulţi bani primarii Negoiţă şi Mutu

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, ce urmează să fie supus votului aleşilor locali, miercuri, Primăria Capitalei trebuie să împartă suma de aproape 90 milioane lei (20 milioane euro) obţinută din impozitul pe venit între toate cele şase sectoare din Bucureşti.

Numai că administraţiile locale nu s-au înţeles între ele nici după două runde de negocieri, organizate în ianuarie şi februarie. 

În aceste condiţii, edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, a decis acum ca banii să fie distribuiţi la sectoare proporţional cu numărul de locuitori. Astfel, sectoarele 3 şi 6, conduse de primarii Robert Negoiţă şi Gabriel Mutu, au primit cei mai mulţi bani, fondurile urmând să fie folosite pentru achitarea arieratelor provenite din neplata chcltuielilor de funcţionare sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor şi pentru
susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală în anul 2017. 

„Având în vedere că la întâlnirile de la sediul PMB din data de 19 ianuarie şi respectiv 8 februarie cu repreuzentanţii sectoarelor mandataţi de primarul de sector nu s-a ajuns la un punct de vedere comun pentru repartizarea pe sectoarele municipiului Bucureşti a sumei de 89.938 mii lei, având în vedere prevederile art.33 punctul 5 din Legea 273/2006 propunem repartizarea pe sectoare pe criteriul numărul populaţiei după domiciliu în municipiul Bucureşti şi pc sectoarele administrative”, a propus municipalitatea. 

Cum se vor împărţi cele aproape 20 milioane euro în fiecare sector din Capitală

Sectorul 1 – 10,53 milioane lei

Sectorul 2 – 16 milioane lei

Sectorul 3 – 20,22 milioane lei

Sectorul 4 – 13,74 milioane lei

Sectorul 5 – 12,76 milioane lei

Sectorul 6 – 16,68 milioane lei. 

„Utilizarea de către fiecare sector a sumei totale repartizate pentru achitarea arieratelor şi pentru finanţarea de programe şi proiecte de dezvoltare, conform legii, se face la nivelul fiecărui sector prin hotărâre de consiliu local al acestuia”, se specifică în proiectul HCGMB. 

DOCUMENTUL poate fi consultat integral, aici.