Cum a modificat Senatul legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională

Senatul României a votat marţi proiectul de lege prin care se acordă pensii speciale primarilor, după ce legea în forma ei iniţială fusese declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Senatorii din Comisia pentru constituţionalitate au adus o serie de amendamente, aprobate în plen, pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii. RomaniaTV.net vă prezintă lista completă a senatorilor prezenţi la vot şi cum a votat fiecare.

22 iun. 2016, 12:21
Cum a modificat Senatul legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională

Potrivit legii adoptate de Senat, aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Această lege va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Legea, în forma ei iniţială, a fost atacată la Curtea Constituţională, care a declarat-o neconstituţională: „Admite obiecția de neconstituționalitate formulată și constată că dispozițiile Legii pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt neconstituționale”.

Principalele obiecţii ale judecătorilor constituţionali privesc lipsa de claritate, precizie și previzibilitate ale prevederilor legii, precum şi inegalităţi create între categoriile de aleşi.

„Având în vedere cele anterior expuse, Curtea constată că legea supusă controlului de constituționalitate încalcă art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate, precizie și previzibilitate cu privire la natura juridică a „indemnizației pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor săi și modul de stabilire și calcul al indemnizației. De asemenea, legea este contrară prevederilor constituționale cuprinse în art.16 alin.(1) și art.138 alin.(5), întrucât, pe de o parte, creează o inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleșii locali, iar, pe de altă parte, stabilește cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanțare reale, contrar cerințelor de certitudine și previzibilitate bugetară inerente conținutului normativ al textului constituțional antereferit”, au explicat judecătorii CCR.

Citeşte şi: Dragoş Pîslaru: Pensiile speciale erodează sistemul de pensii, să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile

Senatorii au votat totuşi legea pensiilor speciale pentrualeşi locali, nu înainte de a aduce amendamente textului iniţial, pentru a-l pune în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale. Amendamentele au fost discutate şi votate în unanimitate în Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Astfel, senatorii au introdus în lege o sursă clară de finanţare pentru aceste cheltuieli şi au amânat intrarea ei în vigoare, pentru ca fondurile necesare să poată bugetate. De asemenea, textul modificat prevede adoptarea de norme metodologice pentru aplicarea unitară a legii.

Citeşte şi: Senatul a aprobat pensiile speciale pentru aleşii locali. Cine poate să beneficieze de ele

Cum au votat senatorii

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fostat votat marţi în Senat, cameră decizională. Potrivit datelor de pe site-ul Senatului, votul a fost covârşitor în favoarea legii, indiferent de culoarea politică.

Senatori Prezenţi: 110

Vot Pentru: 101

Vot Împotrivă: 1

Abţineri: 6

Nu au votat: 2

Votul pe grupări politice

Grupul Liberal Conservator: 11 pentru

Grupul PNL: 13 pentru, 1 împotrivă, 6 abţineri, 2 nu au votat

Grupul PSD: 55 pentru

Senatori fără apartenenţă: 6 pentru

Grupul UDMR: 5 pentru

Grupul UNPR: 11 pentru

Vedeţi AICI caseta completă a votului de marţi din Senat

Ce spun senatorii

Senatorul PSD Mihai Fifor, lider de grup, a declarat în exclusivitate pentru RomaniaTV.net că s-a ţinut cont de toate observaţiile Curţii Constituţionale, iar articolele de lege au fost modificate astfel încât să fie în acord cu decizia Curţii. 

„Considerentele Curţii au fost discutate şi textul reaşezat. Orice obserrvaţie a fostpusă în textul legii. Tehnic, juridic, lucrurile sunt în regulă”, a declarat Mihai Fifor pentru RomaniaTV.net.

La rândul său, senatorul PNL Mariana Câmpeanu a afirmat că observaţiile Curţii Constituţionale au fost discutate în comisii, dar rezultatul „a fost o nebuloasă şi pentru noi”.

Senatorul PNL, fost ministru al Muncii, a mai precizat grupul PNL analizează legea votată şi că, în ultimă instaţă, actul normativ va fi atacat din nou la Curtea Constituţională. 

„Suntem în analiză. O să studiem. O lege poate fi atacată oricând la Curtea Constituţională”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Votarea legii pensiilor speciale pentru aleşii locali, inclusiv de către senatori PNL, a atras reacţia copreşedintelui partidului, Alina Gorghiu, care a cerut demisia secretarului de stat de la Ministerului Dezvoltării, prezent la lucrări.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut marţi prim-ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Cezar Radu Soare, cel care a fost de acord, în Senat, cu legea pensiilor aleşilor locali, deşi Guvernul s-a opus actului normativ.

Liberalii s-au arătat iritaţi de faptul că secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice Cezar Radu Soare a susţinut, în cadrul Comisiei juridice a Senatului, amendamentele admise la legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali.

„Dacă o să vă uitați pe raportul comisiei de specialitate o să constatați că poziția exprimată de Guvernul României prin secretarul de stat, domnul Soare, a fost o poziție de susținere a acestei legi care se pare că a fost pusă în acord cu decizia Curții Constituționale. Văzând poziția Guvernului și cele spuse de colegii noștri din comisie evident că s-a luat decizia să votăm acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.