Cristi Borcea a tras de două ori cartea necâștigătoare: „Am rămas de două ori falit: o dată la Caritas, a doua oară când am încercat să comercializez țigări BT cu timbre”

Cristi Borcea prosperă în afaceri de ani buni. Fostul acționar de la Dinamo susține că cei mai mulți bani i-a făcut din afacerea cu butelii, abia apoi din fotbal. Au fost, însă, și situații în care a tras cartea necâștigătoare.

15 nov. 2023, 19:05
Cristi Borcea a tras de două ori cartea necâștigătoare: „Am rămas de două ori falit: o dată la Caritas, a doua oară când am încercat să comercializez țigări BT cu timbre”

Cu experiența omului care face afaceri de 3 decenii, Borcea spune că sunt și afaceri care nu merg, pe care nu ai cum să le controlezi. Și dă propriul exemplu. A pierdut bani de două ori.

Cristi Borcea a rămas de două ori falit: „Am rămas de două ori fără bani: o dată la Caritas, a doua oară când am încercat să comercializez țigări BT cu timbre”

Sunt și afaceri care nu merg dacă nu le controlezi și le cunoști. Am rămas și de două ori fără bani și după tot la butelii am ajuns. O dată la Caritas, în 92 -93, am băgat toți banii, multe sute de mii de dolari, că nu erau euro, și am rămas fără bani. Și am luat-o din nou, am vândut BMW-ul și am luat-o din nou cu buteliile. Atunci mergeau, vedeai lumea la coadă, stăteau câte două zile, trei zile. Să depună, nu să ia banii.

Am încercat eu să aduc țigări BT cu timbre, legal, și eu nu știam, nu eram în afacerea asta și am pierdut vreo 500 de mii de dolari pentru că se aduceau multe prin contrabandă pe vremea aia și legal nu aveai cui să-i vinzi. Eu luam cu 270 și el era 100. Și atunci în mare parte m-am curățat, dar tot buteliile m-au scos. Am vândut celei mai mari firme din lume, HPB, de butelii, și în doi ani au dat faliment. Dacă nu cunoști și nu ești aici și nu știi despre ce e vorba… Experiența, anii te fac să gândești altfel.

Citeste si Cristi Borcea dezvăluie cum a dat lovitura în afaceri: „Am fost gestionar de butelii. M-am lăsat de fotbal și m-am …

Dacă mă puneai acum, ce făceam eu de făceam și 100 de mii pe zi de mă duceam prin Valea Iargovei să vând butelii, era inconștiența tinereții, n-ai cum să mai faci. Atunci dacă mă prindea îmi dădea direct subminarea economiei naționale, pe viață, nu exista condamnare să te prindă cu atâția bani. Vorbesc și în 90, 91, până s-au liniștit treburile. Am avut bani, am început și cu Turcia, cum erau cu blugii, aduceam câte un TIR de blugi, băgam în consignații, era de cinci ori prețul. Au fost multe oportunități când nu era fiscalitate, nu declarai, era totul pe bani cash.

Am avut și agenție de turism. Se făceau vize false de Italia, Spania, aveam pe unii care le făceau și după le dădeam acolo. Eu aveam mașinile, autocarele, ei își făceau vizele și eu aveam autocarele care îi duceau acolo. Le luam 300 de mărci. Aveam 23 de ani.

A venit Cornel Țălnar în 90 la mine și aveam, cum erau bibliotecile mari, pe perete în sufragerie, când i-am deschis ușile, eu nu aveam cărți, era plină de bani de sus până jos. Țânlar a ieșit din casă, n-a vrut să mai intre în casă. În 90, aveam 20 de ani„, a povestit Borcea în podcastul Tare de tot, al lui Viorel Grigoroiu