PRIMUL ATAC POLITIC, după eliberarea din închisoare. Ce spune Năstase despre suspendarea lui „Zeus”

Adrian Năstase scrie pe blog despre convenţia democrat-liberalilor. Fostul premier nu crede că PDL se va destrăma, dar ar putea constitui o capcană, dacă va fi folosit în negocierile USL. Traian Băsescu nu ar trebui suspendat a treia oară, mai spune fostul premier, 

25 mart. 2013, 09:48
PRIMUL ATAC POLITIC, după eliberarea din închisoare. Ce spune Năstase despre suspendarea lui „Zeus”

Rezultatul Convenţiei PDL (moţiunea Vasile Blaga – 2344 voturi; moţiunea Elena Udrea – 2014 voturi; moţiunea Monica Macovei – 209 voturi) nu este nici o enigmă, nici un miracol, ci este consecinţa firească a stării de spirit ce domină societatea românească în ultimii trei ani. După ce la referendumul din 29 iulie 2012 aproape şapte milioane şi jumătate de cetăţeni au dorit alungarea lui Traian Băsescu din cea mai înaltă magistratură a statului român, iar la alegerile parlamentare de anul trecut partidul prezidenţial a primit un masiv vot de sancţiune, acum a venit rândul membrilor PDL să reacţioneze la starea psihologică dominantă în România. Dacă este ceva surprinzător în rezultatul Convenţiei PDL este scorul strâns, cele peste 2000 de voturi obţinute de Elena Udrea. Foarte probabil, după cum au apărut deja informaţii în presă, cele 2014 de voturi strânse de moţiunea pro-Băsescu sunt rezultatul numeroaselor drumuri la Cotroceni ale notabilităţilor locale ale PDL şi, nu este exclus, a „persuasiunii” folosirii instrumentelor statului de drepţi”, scrie Adrian Năstase, care a ieşit din penitenciar săptămâna trecută, eliberat condiţionat pentru bună purtare.

Fostul premier crede că „rezultatul Convenţiei PDL exprimă „dorinţa disperată de emancipare, de ieşire de sub tutela lui Traian Băsescu &Co„.

„Sugestia lui Zeus, că se va întoarce la finalul lui 2014 în fruntea PDL, iar Elena Udrea ar urma să-i cedeze conducerea partidului a îngrozit o bună parte a militanţilor PDL. În ieşirea filmată în sufragerie, din seara lui 23 martie a lui Traian Băsescu el ne-a dat şi explicaţia votului din Convenţie: majoritatea membrilor PDL nu mai doresc acel „lider autoritar” ce a condus partidul ca pe o afacere de familie. Este foarte hilar cu Traian Băsescu redescoperă majoritatea „fesenistă” din PDL. Se confirmă, încă odată, că în cazul lui Traian Băsescu nimic nu e mai imprevizibil ca trecutul, după cum spunea Orwell referindu-se la regimurile totalitare”, scrie Năstase.

„Scorul ridicol al Monicăi Macovei&Co reflectă atitudinea de respingere a militanţilor PDL faţă de un grup de persoane paraşutate direct în posturi foarte bănoase, fără legătură cu viaţa de partid, ci cu diverse interese obscure, multe antinaţionale. Fostul procuror ceauşist a fost obiectul unei reacţii etice a membrilor PDL împotriva grupusculului sinecuriştilor, care au respins în acest fel întreaga politică antinaţională dusă de cuplul Macovei-Preda în Parlamentul European. Atitudinea arogantă, superioară şi dispreţuitoare a celor autodenumiţi „reformişti” a fost în mod corect sancţionată, fiind un semnal şi în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor”, continuă postarea de pe blog.

Despre mesajul de „adio” a lui Traian Băsescu, Adrian Năstase spune că „este o nouă dovadă, foarte vizibilă, a încălcărilor repetate ale literei şi spiritului Constituţiei, Preşedintele Republicii trebuind să fie un arbitru – neutru -, nu un „jucător”, un actor partizan. Din acest punct de vedere, nu este nicio surpriză”.

„Se relevă în acest moment de criză lipsa staturii de om de stat a lui Traian Băsescu, care nu a avut maturitatea de a accepta o înfrângere personală, să conştientizeze faptul că epoca sa a trecut, iar dorinţa lui de a fi „baciul” dreptei din România nu face decât să ţină captivă scena politică într-o dezbatere anacronică”.

„Desigur, pentru USL, repetatele ieşiri anticonstituţionale ale lui Traian Băsescu (vor mai urma şi altele, mai stridente!), se constituie într-o importantă provocare politică. În mod normal, după astfel de acţiuni anticonstituţionale, Traian Băsescu ar trebui suspendat şi trimis în faţa poporului. Întrebarea importantă este dacă este mai bine pentru societatea românească să fie sau nu suspendat Traian Băsescu? Desigur, o a treia acţiune de suspendare ar avea o importantă funcţie pedagogică pentru orice tentative viitoare de încălcare a Constituţiei. Mă tem însă că societatea românească aşteaptă cu totul altceva de la Guvern şi Parlament. Societatea românească a obosit după atâtea conflicte politice. Trebuie să ne gândim că o a treia suspendare ar da un semnal puternic privind „excepţionalismul” politicii din România. Or, ţara are acum nevoie de stabilitate, de acţiuni politice şi economice curajoase, nu de un nou scandal politic, de patru-cinci luni blocate. Pentru USL cea mai facilă decizie ar fi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, ar putea să tranşeze acum această chestiune, însă obiectivele societăţii româneşti sunt relansarea economiei, crearea de locuri de muncă, reducerea polarizării sociale, reforma constituţională”, scrie fostul premier.

În ceea ce priveşte viitorul PDL, Năstase spune că „este foarte probabil să nu scindeze PDL, deoarece nici Traian Băsescu, nici Elena Udrea şi cu atât mai puţin Monica Macovei nu sunt vectori electorali capabili să fondeze un partid care să depăşească pragul de 10%. Desigur, tentaţia emoţională a grupării Băsescu-Udrea-Macovei este de a sparge PDL, însă Traian Băsescu nu va fi preşedinte în 2016 pentru a mai putea face diverse jocuri politice în alegerile parlamentare. De asemenea, şansele lui Traian Băsescu de a impune un candidat cu şanse la alegerile prezidenţiale sunt tot mai reduse. Astfel, un calcul raţional, dacă luăm în evaluare şi problemele logistice ale formării unui nou partid, dificultăţile pentru aleşii locali, în pericol de a-şi pierde mandatul dacă părăsesc PDL, afilierea internaţională a unui nou partid la PPE, ne arată că PDL nu ar trebui să se divizeze în perioada următoare”.

Problema este cu „onoarea nereperată” a lui Traian Băsescu, el spunând un lăcrămos „adio PDL!”. Însă, după cum ne-a arătat în atâtea rânduri, Traian Băsescu este un om politic „consecvent” (doar ne-a spus că demisionează în 5 minute şi că pleacă pe mare după terminarea mandatului!), care îşi va reevalua în curând declaraţia din sufragerie, încercând să recâştige influenţa în PDL printr-un număr cât mai mare de oameni în organele de conducere. Aici apare însă pericolul şi pentru Vasile Blaga, deoarece ar putea să piardă influenţa în partid, dacă îşi va construi o echipă dominată din susţinătorii moţiunilor Udrea-Macovei. Pe viitor, PDL va fi un partid instabil, care ar putea fi revitalizat doar de erori majore ale USL”.

El adaugă că convenţia PDL ar putea fi o capcană pentru USL: „ar putea exista calcule tactice pentru folosirea PDL ca un instrument de negociere în interiorul USL. O asemenea abordare, dacă ar exista, ar fi o eroare strategică. Atât electoratul PNL, cât şi cel al PSD aşteptă de la USL nu o nouă acţiune de combinatorică politică, ci apariţia rezultatelor promise”.