ORA DE VARA 2016: Cum afectează trecerea la ora de vară organismul

ORA DE VARA 2016. România trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna martie la ora de vară. Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. 

11 mart. 2016, 16:23
ORA DE VARA 2016: Cum afectează trecerea la ora de vară organismul

Pentru trecerea la ora de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00, astfel că duminică, 29 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

„Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang, potrivit Mediafax.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Citeşte şi România trece la ORA DE VARA. Vom dormi mai puţin cu o oră

ORA DE VARA 2016. In 2016, ora se schimba in nopatea dintre 26 si 27 martie. Trecerea la ora de vara inseamna ca vom dormi cu o ora mai putin, avand in vedere ca ceasurile vor fi date inainte.

ORA EXACTA A ROMANIEI aici

ORA DE VARA 2016. Conceptul orei de vara a foist adus in discutie pentru prima data de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson in anul 1895. Scopul este folosirea luminii solare pe o perioada cat mai lunga din zi, astfel incat activitatile sa se desfasoarea cat mai mult pe lumina naturala. Acest lucru este bun pentru ca, spre deosebire de lumina artificiala, cea a Soarelui stimuleaza tonusul fizic si psihic. Totodata, schimbarea orei ajuta la economisirea energiei electrice consumata pe iluminatul artificial. 

ORA DE VARA 2016. Peste 100 de tari din toata lumea folosesc mecanismul de trecere la ora de vara. Romania a aderat la acest sistem pentru prima data in 1932. In perioada 1943-1979 acest sistem a fost suspendat. Din anul 1997, Romania a intrat in randul celorlalte tari europene care aderau la ora de vara in ultima duminica din martie, lucru valabil si in zilele noastre.

ORA DE VARA 2016. Atunci cand trecem la ora de vara, starea noastra se poate schimba. Acest lucru se intampla deoarece modificarea orei poate perturba ceasul biologic si odata cu el pot surveni si dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

ORA DE VARA. Smartphone-ul, cu sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În cazul iPhone-ului, dacă nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.