Cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat. După cât timp expiră şi cum să eviţi suspendarea permisului de conducere

Punctele de penalizare reprezintă o sancţiune complementară primită alături de amendă atunci când sunt încălcate regulile de circulație. Acumulărea unui număr mare de puncte de penalizare duce la suspendarea permisului de conducere.
Filip Stan
14 dec. 2024, 20:06
Cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat. După cât timp expiră şi cum să eviţi suspendarea permisului de conducere
Cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat. După cât timp expiră şi cum să eviţi suspendarea permisului de conducere

Una dintre întrebările puse de şoferi este cât timp rămân active aceste puncte de penalizare și cum se poate evita suspendarea permisului de conducere.

În primul rând, trebuie menţionat că sistemul punctelor de penalizare a fost implementat în România pe 1 decembrie 2006, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002. Prima țară care a aplicat acest model a fost Germania, în 1974, urmată ulterior de alte state din Uniunea Europeană, SUA și Australia.

Punctele de penalizare sunt acordate ca măsură complementară sancțiunii principale, care este amenda contravențională. Un punct-amendă este unitatea de calcul şi reprezintă valoric 5% din salariul minim brut pe economie. În acest moment, este plafonat la valoarea venitului minim brut din 1 februarie 2024, 1.650 lei, adică 165 lei per punct amendă, stabilit prin OUG 130/2021.

Citeşte şi: Lista numerelor de înmatriculare interzise în România. Ce trebuie să ştie şoferii care au ales aceste combinaţii de cifre şi litere

Numărul punctelor variază între 2 și 6 pentru abaterile comune. Dacă acumulezi un total de 15 puncte într-o perioadă de 6 luni, permisul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile. Repetarea acumulării de 15 puncte în următoarele 12 luni atrage după sine suspendarea permisului pentru 60 de zile. În plus, dacă nu predai permisul la timp, perioada de suspendare se prelungește automat cu 30 de zile.

Şoferii trebuie să ştie că punctele de penalizare expiră automat după 6 luni de la data constatării contravenției, cu condiția să nu acumulezi altele între timp. După această perioadă, sunt șterse din evidențele poliției.

Pentru a verifica numărul punctelor de penalizare acumulate, trebuie să te prezinți la sediul Poliției Rutiere din județul în care ai domiciliul, conform adresei din buletin, unde soliciți informațiile direct, pe baza documentelor de identitate. De asemenea, ai dreptul să obții istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi: Ce amenzi riscă șoferii care își ”împodobesc” mașinile de Crăciun. În ce condiții cornițele și nasul de ren te pot lăsa cu masa goală de Crăciun

Pentru a preveni acumularea unui număr mare de puncte, este important să eviţi încălcările frecvente ale regulilor de circulație, mai ales cele des întâlnite, precum depășirea vitezei legale, neacordarea priorității sau utilizarea telefonului mobil în timpul condusului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce