Cum ajung româncele sclave în Italia şi coşmarul pe care îl trăiesc acolo. „O fată a fost arsă după ce un client a ucis-o” VIDEO

România TV a difuzat marţi seara a doua parte a interviului pe care investigatorul Rok Xavi i-a luat lui Irene Ciambezi, operatoare a Serviciului Antitrafic "Papa Giovanni XXIII". Aceasta a explicat cum ajung româncele sclave în Italia, iar dacă iarna aceastea sunt exploatate la Milano şi Bologna, vara se mută pe Rivieră.

22 oct. 2019, 19:10
Cum ajung româncele sclave în Italia şi coşmarul pe care îl trăiesc acolo. „O fată a fost arsă după ce un client a ucis-o” VIDEO

Din discuţiile cu fetele, Irene Ciambezi a aflat şi modul de operare al traficanţilor. „Fetele ne-au povestit că uneori nu au fost duse direct în Italia, ci au fost întâi traficate în Grecia, Malta și apoi au ajuns în Italia. În aceste cazuri este vorba despre femei care ulterior au grave probleme psihiatrice, în multe cazuri este vorba despre tulburări de personalitate de tip borderline, schizofrenie sau au dezvoltat alte traume pe termen lung pentru că de foarte mulți ani au fost mutate din loc în loc să se prostitueze.

În Italia, vedem aceste mutări în special pe timpul verii. Patrulele noastre au observat această prezență masivă a româncelor pe timpul verii, care vin din alte zone, pe timpul iernii sunt la Milano și mai ales în Bologna și apoi vara se mută pe Rivieră… În zonele unde turismul este pregnant și inevitabil există și turismul sexual. Ținem să spunem și asta pentru că, în încercarea de a cunoaște fenomenul, trebuie să înțelegem ce rol au cei care profită de corpurile femeilor pentru că într-un fel devin complici în acest trafic„, a povestit Irene Ciambezi, pentru România TV.

Citeşte şi Ororile pe care le îndură fetele traficate de reţeaua lui Dincă. „Unei fete i-au tăiat urechea”, interviu zguduitor VIDEO

Cât priveşte modul în care sunt racolate fetele din România, acesta este acelaşi de an de zile. „Majoritatea au fost racolate de iubiți ipotetici sau de persoane care erau apropiate de familiile lor. Sunt recrutate cu falsa promisiune că își vor găsi un loc de muncă în Italia ca îngrijitoare sau să lucreze în restaurante sau chiar în modă. Sunt promisiuni false că vor obține ușor banii. Uneori, poate fi vorba despre o relație între prietene care locuiesc în Italia și care le fac promisiuni false și când ajung aici se trezesc că locuiesc cu aceste prietene sau acești iubiți care ulterior le devin proxeneți. Întotdeauna este vorba despre conaționali care au rol de intermediari în rețelele criminale și apoi de control în stradă sau să gestioneze prostituția în apartamentul în care trăiesc.

Citeşte şi Dialogul dintre Dincă şi soţie, după descinderile la casa ororilor: „Scoate câinii din curte, ocupă-te de copii”. Stenograma discuţiei

Rareori se întâmplă ca o româncă să vină singură în Italia, să trăiască singură într-un apartament și să se autogestioneze pentru că există rețele organizate în acest sens. O situație particulară este cea a adolescentelor de etnie romă care sunt racolate de propriile rude și vândute de rudele lor. Și în această situație am dat de cazuri care au fost greu de gestionat din punctul de vedere al asistenței și reintegrării, pentru că controlul familiei este foarte mare și chiar dacă scapă de rackeți, au teamă foarte mare de familie să nu fie din nou găsite. Situația este foarte dificilă pentru cei care se luptă împotriva traficului”, a mai dezvăluit Irene Ciambezi.

Ea a vorbit şi de un caz macabru, petrecut recent, în urmă cu câteva luni: „Am avut recent un caz dramatic, într-un oraș din Regiunea Emilia-Romagna, care ne-a arătat cum se raportează la un corp. Un caz în care a fost implicată o româncă. Ea a fost arsă după ce a fost ucisă de un client și a rămas doar bustul„.

Interviul complet cu Irene Ciambezi în materialul video de mai jos: