Cum ar putea arăta şcoala la toamnă. Prof. Tunegaru, constatare îngrijorătoare: „Suntem la fel de puțin pregătiți cum eram în martie”

RomaniaTV.net
03 08. 2020, 05:47

Profesoara Cristina Tunegaru este de părere că învăţământul online presupune lucrul cu elevii dotaţi cu mijloace tehnologice şi abandonul celor vulnerabili.

Trecem iarăși în regim online și «lucrăm» numai cu copiii interesați, motivați și dotați cu mijloace tehnice și îi abandonăm pe ceilalți? Școala românească pare tot mai mult incapabilă să ofere educație copiilor vulnerabili și scoate tot mai mulți bani din buzunarele părinților […] Suntem la fel de puțin pregătiți pentru anul școlar cum eram și în martie, atunci când am suspendat temporar cursurile în școli. Între timp nu s-a făcut mai nimic în ce privește pregătirea profesorilor, îmbunătățirea accesului la mijloacele tehnologice, la internet. Dacă au existat inițiative, acestea au fost mai degrabă venite din mediul privat – oameni care s-au asociat și s-au străduit să aducă tablete și laptopuri unor familii”, spune Cristina Tunegaru pentru republica.ro.

În condiţiile pandemiei, este clar că numărul elevilor dintr-o clasă va trebui să fie mult mai mic decât este în prezent. Profesoara Cristina Tunegaru este, însă, ăngrijorată de faptul că „ministerul nu are niciun plan concret de a reduce numărul de elevi în clase”.

Citeşte şi Orban, noi detalii despre începerea şcolii. „Suntem pregătiţi să asigurăm reluarea anului şcolar indiferent de situaţia epidemiologică”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, atrage atenţia asupra faptului că este nevoie de un contract educaţional care să conţină drepturile şi obligaţiile tuturor (profesori, elevi, părinţi) ȋn şcoala online.

Trebuie să ne asumăm cu toții, să existe un contract între familie și școală, prin care părintele să aibă dreptul să spună dacă își trimite copilul la școală sau nu, fiecare variantă cu riscurile ei”, precizează Cristache pentru sursa citată.

Dr. Radu Țincu, medic specialitatea Terapie Intensivă – Toxicologie la Spitalul Floreasca, este de părere că nu este exclus ca, din toamnă, situaţia să se agraveze: „Este foarte posibil ca în toamnă scenariul să se agraveze. Suprapunerea Covid-19 și a gripei sezoniere, în special în cazul formelor grave va pune presiune pe aglomera sistemul de terapie intensivă”, iar „transmiterea virusului în comunitatea de copii va fi probabil mai răspândită decât în cazul adulților”.