Cum ar putea scăpa Cristian Cioacă de puşcărie în cazul Elodia

Poliţistul Cristian Cioacă ar putea scăpa de închisoare în procesul în care este judecat pentru uciderea Elodiei Ghinescu. Avocata acestuia spune că procurorii au folosit în anchetă un fals detector de persoane, cumpărat de la un milionar britanic găsit vinovat de fraudă.

24 apr. 2013, 07:41
Cum ar putea scăpa Cristian Cioacă de puşcărie în cazul Elodia

Omul de afaceri britanic James McCormick, care pretindea că a inventat un detector de bombe şi de corpuri umane, droguri sau fildeş, a fost găsit vinovat de fraudă de către un tribunal britanic.

Potrivit cotidianul.ro, detectorul ADE 650 a fost folosit de către Serviciul de Protecţie şi Pază pentru a căuta cadavrul Elodiei Ghinescu.

Avocata lui Cioacă, Maria Vasîi, susţine că dispozitivul este unul „de jucărie” şi că SPP ar fi manipulat rezultatele, pentru a-l învinovăţi pe fostul poliţist.

Noi am afirmat că pentru a da credibilitate căutărilor cu acest dispozitiv, procurorii au inserat menţiune că deasupra blocului în care au locuit sau în zona blocului s-a depistat un semnal pozitiv. Însă acest dispozitiv a fost folosit pentru o survolare a întregului teritoriu a ţării, respectiv a zonelor în care ar fi circulat clientul meu în perioada zilelor 29-30 august, 1-2 septembrie. Această fraudă este dovedită, însă vom fi obligaţi poate să spunem tot ceea ce ştim şi cu privire la celelalte aşa-zise dovezi. Acest dispozitiv a fost demascat ca fiind o falsă aparatură tehnico-ştiinţifică, pentru că de fapt e doar un dispozitiv de jucărie„, a declarat, la România TV, Maria Vasîi, avocata lui Cristian Cioacă.

Întrebată de jurnalişti care sunt dovezile care arată că acest dispozitiv de jucărie a fost folosit şi nu un altul, avocata a precizat că: „Nu noi facem această dovadă. Procurorii de caz o fac pentru că au depus la dosarul cauzei procesele verbale în care se menţionează căutarea Elodiei cu acest dispozitiv şi cu participarea unor specialişti din partea organelor de resort„.

În replică, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a declarat, la România TV, că: „Afirmaţiile doamnei avocat nu au nicio legătură cu obiectul cauzei. Dacă cu acel aparat s-ar fi identificat cadavrul, s-ar fi identificat o parte din cadavrul Elodiei, atunci puteam să avem aceste discuţii. Atâta vreme cât nu s-a depistat absolut nimic din cadavrul Elodiei nu putem discuta. Doamna avocat ar trebui să-şi gândească apărarea, să găsească elemente prin care să dovedească nevinovăţia clientului şi nicidecum să se lege de aspectele care nu au legătură cu acest dosar. Mai bine doamna avocata ar sta de vorbă cu clientul dumneaei, poate îi va spune ce s-a întâmplat, unde se află o parte din Elodia şi poate am soluţiona acest dosar şi poate chiar Cristian Cioacă ar putea să beneficieze de o reducere a limitelor de pedepse dacă i-ar spune doamnei avocat„.

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pe 5 decembrie 2012 şi este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat în 30 ianuarie 2013. Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în noaptea de 29/30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care poliţistul Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia. Ulterior, inculpatul a tranşat cadavrul victimei şi a transportat fragmentele într-un loc necunoscut.

Anchetatorii mai susţin că în noaptea săvârşirii crimei, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soţi.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.