Cum ar trebui să se împartă nota de plată, după ce ai luat masa cu prietenii în oraș: „Se folosesc asta pentru a avea un avantaj în fața celorlalți”

Toată lumea a fost pus în situația de a ieși în oraș cu un grup mai mare de prieteni. La final, atunci când vine nota de plată există o oarecare confuzie, cu privire la cum ar trebui împărțită nota de plată.

04 feb. 2024, 14:28
Cum ar trebui să se împartă nota de plată, după ce ai luat masa cu prietenii în oraș: „Se folosesc asta pentru a avea un avantaj în fața celorlalți”
wk - Cum ar trebui să se împartă nota de plată, după ce ai luat masa cu prietenii în oraș: „Se folosesc asta pentru a avea un avantaj în fața celorlalți”

Felul în care se împarte nota de plată la restaurant într-un grup mare de oameni a devenit un subiect sensibil, generând o dezbatere intensă în rândul utilizatorilor TikTok. Există acum o tendință de respingere a ideii de împărțire egală a costurilor, iar unii susțin că fiecare ar trebui să plătească doar pentru ceea ce consumă.

Citește și: Zodiile care întorc bani cu lopata în 2024. Mihai Voropchievici anunţă „bogaţii zodiacului”

Deși atmosfera poate fi plină de distracție și voie bună într-un grup de prieteni, nota de plată poate stârni discuții aprinse și chiar certuri, așa cum s-a întâmplat într-un episod celebru al serialului „Friends”, conform Business Insider.

Pe TikTok, în special sub hashtag-ul #groupdinner, care acum a strâns 9,6 milioane de vizualizări, discuțiile despre refuzul de a contribui la cheltuielile altora în timpul meselor de grup au devenit tot mai frecvente. Ideea că oamenii nu ar trebui să se simtă obligați să plătească pentru ceea ce nu au consumat nu este nouă pe platformă, însă un val recent de videoclipuri a adus această problemă în prim-plan.

Utilizatorii TikTok împărtășesc în videoclipurile lor povești despre cum li s-a cerut să plătească mai mult decât au consumat în cadrul unor mese de grup, motiv pentru care acum susțin plata individuală.

„Simt că unii oameni se folosesc asta pentru a avea un avantaj în fața celorlalți”, spune o utilizatoare TikTok, într-un videoclip postat pe 17 ianuarie, care a strâns peste 3,2 milioane de vizualizări.

Comentariile reflectă frustrarea oamenilor față de ideea împărțirii egale, în special atunci când unii se retrag mai devreme sau comandă mai puțin la masă. Într-un clip viral, vizionat de peste 2 milioane de ori, TikToker-ul @remiandaryan a relatat o situație în care a fost pus să plătească 150 de dolari pentru o friptură evaluată la 50 de dolari pe invitat, la o petrecere de casă nouă, sub pretextul că alți oaspeți au plecat devreme și nu au contribuit financiar. Mulți comentatori și-au exprimat indignarea față de această situație.

În 2024, în contextul unei economii fragile și al avansului tehnologic, majoritatea restaurantelor susțin plata individuală a consumațiilor. Această schimbare este influențată și de aplicații precum Venmo și Splitwise, care facilitează procesul de plată individuală a cheltuielilor.

În 2022, Forbes a raportat că americanii foloseau aceste aplicații în contextul presiunilor economice. Un sondaj realizat de Forbes Advisor și OnePoll, la care au participat 1.000 de americani, a arătat că 47% dintre respondenți foloseau aplicații de plată pentru a gestiona cheltuielile, ceea ce nu ar face în mod normal, datorită inflației.

Cu toate acestea, plata individuală nu este întotdeauna fezabilă, deoarece unele restaurante nu permit un număr mare de facturi, deoarece ar putea perturba serviciul. Nick Leighton, gazda unui podcast despre etichetă, a recomandat aplicația Plates pentru a ajuta utilizatorii să calculeze sumele datorate în funcție de ceea ce au comandat.

Pentru a respecta bunele maniere când plătesc doar pentru propriile consumații, oaspeții ar trebui să își ramburseze rapid cota parte.

„Este foarte nepoliticos să faci pe cineva să verifice câți datorezi pe bună dreptate”, a spus Leighton pentru BI. „Cei care nu-și plătesc datoriile cu promptitudine ar trebui să fie excluși din viitoarele liste de invitați”.

Pentru a respecta eticheta și pentru a evita neplăcerile asociate cu împărțirea facturilor, comunicarea deschisă între gazde și oaspeți este esențială. Dacă un eveniment implică cheltuieli suplimentare, organizatorii ar trebui să informeze participanții din timp, pentru a evita surprizele neplăcute, la finalul mesei.

Citește și: Cafea cu lămâie. Trucul care îți poate schimba diminețile