AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Cum arată ARMA cu care a fost doborât avionul malaezian FOTO şi VIDEO

Anton Gerashchenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainian de interne Arsene Avakov, a difuzat un instantaneu care surprinde o instalație de lansare a rachetelor sol-aer, amplasată în localitatea Torez, estul Ucrainei. Torez este situată în imediata apropiere a locului în care o aeronavă civilă a Malaesyan Airlines s-a prăbușit, în după-amiaza zilei de 17 iulie.

18 iul. 2014, 08:05

Anton Gerashchenko susține că arma din care a fost trasă racheta care a doborât avionul malaezian este un BUK M 2 (denumirea din nomenclatorul rus) sau SA 17 Grizzly (denumirea din nomenclatorul occidental), potrivit deschide.md.

Citeşte şi: AVION DOBORÂT ÎN UCRAINA. Ultimele IMAGINI surprinse la BORDUL aeronavei prăbuşite

SA 17 este un sistem de armament de fabricație rusă. Este destinat protecției anti-aeriene a trupelor de la sol. Rachetele pe care le lansează pot atinge ținte multiple care zboară între 10.000 și 24.000 de metri. Instalația folosește un radar propriu. Ulterior, surse ucrainiene au difuzat un material video în care se vede deplasarea sistemului BUK M 2 E, după tragerea rachetei.

Sistemul Buk a fost creat în 17 ianuarie 1973 şi a fost dezvoltat de atunci încoace. E vorba de o familie de lansatoare mobile care pot lovi în aer. Sistemul Buk poate fi setat în cinci minute înainte de a lansa racheta şi este gata de a se deplasa în alte cinci minute.

Un lansator de tip Buk poate trimite rachete la 25 de kilometri altitudine şi pe o distanţă de 42 de kilometri.

O rachetă Buk cântăreşte între 500 şi 700 de kilograme, atinge o viteză de 3-4 Mach şi un asemenea sistem poate să susţină patru rachete. Practic, este un mic tanc cu patru rachete deasupra.

Rachetele erau deţinute în trecut de către Uniunea Sovietică, dar astăzi sunt în dotarea armatelor din Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Egipt, Finlanda, Georgia, India, Coreea de Nord, China, Russia, Siria, Ucraina, Vietnam şi Venezuela.

Faptul că MH 17 a fost lovit de o rachetă sol – aer este confirmat de serviciile de informații ale SUA, după cum relatează The Wall Street Journal, dar și de alte agenții de spionaj occidentale, după cum relatează corespondenții CNN.

Vezi şi: AVION DOBORÂT ÎN UCRAINA: Ultimul mesaj publicat de Malaysia Airlines înainte de prăbuşirea avionului MH17