Cum arată DACIA LĂSTUN în varianta modernă FOTO

Dacia 500 Lăstun a fost readusă la viață de  Ciprian Andruş care a desenat un „merc” supra-alimentat, capabil de performanţe uimitoare, scrie promotor.ro.  
Filip Stan
04 oct. 2014, 09:07
Cum arată DACIA LĂSTUN în varianta modernă FOTO

Recent, zvonurile cum că Dacia ar fi interesată de producerea unui model mini au ricoşat rapid prin mai toate publicaţiile auto interne şi internaţionale. Profităm de ocazie şi vă servim o felie din tortul istoriei auto româneşti: povestea Daciei 500 Lăstun.

Povestea Daciei 500, cunoscută afectiv drept Dacia Lăstun este pe cât de scurtă, pe atât de tumultoasă. Drumul Lăstunului începe în 1988 sub egida Dacia, în halele fostei întreprinderi Tehnometal, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timişoara, după ce conceptul a fost definitivat în 1984. Producţia a durat până în 1991.

La acea vreme, NIcolae Ceauşescu dorea ca România să fie autosuficientă, să se poată dezvolta fără o mână de ajutor din partea industriilor mai avansate din vest. De aici şi iniţiativa dictatorului de a construi un automobil de oraş cu consum redus, care să se plieze pe dezvoltarea rutieră de la acea vreme.

„Trebuia făcut un autoturism cum n-a mai fost pe piaţă. Să aibă mai puţin de trei metri lungime şi care să poată transporta doi adulţi şi doi copii. Mai trebuia să consume trei litri la suta de kilometri şi să coste 17.000 de lei. Din păcate, la Tehnometal, unde se fabrica maşina, lucrau oameni cu mentalitate de fabricanţi de cuşti de iepuri, care n-au muncit nici măcar o oră în industria auto”, îşi aminteşte Constantin Hlebovschi, unul dintre inginerii din echipa de probe.

Rezultatul a fost un autoturism ce putea găzdui într-adevăr patru pasageri (doi adulţi şi doi copii), cu un consum de3,3 l/100 km în regim mixt, respectiv 4,5 l/100 km în mediu urban.

Pe lângă lipsa unei expertize solide în rândul celor care asamblau maşina, soarta micuţului Lăstun a fost influenţată negativ şi de nerăbdarea lui Ceauşescu, care ţinea morţiş să scoată maşina pe piaţă cât mai repede.

„Primele două-trei bucăţi să fie gata până la 23 august, ca să putem ieşi cu ele la demonstraţie. Adică trebuie început imediat, luat un model de motor mic şi făcut o schiţă, nu spun proiect, nici nu vorbesc de proiect. Schiţa să fie făcută din lemn sau din tablă, imediat pregătit, şi pe urmă, într-o săptămână, să începeţi să turnaţi piesele, fără calcule, fără proiectare. Nu proiecte ne trebuie, ci să lucrăm în trei luni ceea ce se lucra înainte în trei ani”, le explica Ceauşescu inginerilor în timpul unei întâlniri de lucru. 

Tot din cauza grabei dictatorului şi a termenului limită extrem de strâns fixat de acesta, inginerii au tăiat pe jumătate motorul de Oltcit, i-au montat un carburator de Dacie şi o pompă de benzină electrică.

„Mergem pe ideea realizării unui motor monobloc, care să fie amplasat în faţă, ca să putem beneficia de răcirea cu aer. În etapa a II-a, vom încerca varianta cu un motor diesel”, spunea Valentin Cosoroabă de la Institutul Naţional de Motoare în 1979, la o întâlnire cu Nicolae Ceauşescu.

Astfel, primul motor de Lăstun avea o doi cilindri, o capacitate cilindrică de 499 cmc şi 22,5 CP. Toate acestea favorizau o viteză maximă de 106 km/h, iar viteza economică era specificată ca fiind de 70 km/h. Motorul era cuplat cu o cutie de viteze manuală, cu patru rapoarte, iar schimbătorul de viteze era amplasat la volan, similar Trabantului.

Au fost produse în total 6.532 de unităţi, de o calitate îndoielnică, fapt pentru care posesorii de Lăstun au prins glas după 1989. Aceştia au format repede o asociaţie şi au cerut în cor să fie despăgubiţi pe motiv că maşinile lor ajunseseră la doar câteva luni de la achiziţionare „la fel ca industria românească: un morman de fiare vechi”.

Ciprian Andruş, inspirat de filmul „Turbo”, a pus mâna pe stylus şi a desenat un „merc” supra-alimentat, capabil de performanţe uimitoare. Să fie reînviat Lăstunul?

 

Mai multe imagini pe promotor.ro

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală