Cum arată Jardel, cel mai mare porc din România. Cât mănâncă pe zi „uzina” de caltaboşi de Crăciun FOTO şi VIDEO

Exemplarul de Marele Alb are aproximativ 600 de kilograme și va fi sacrificat numai dacă pe capul lui va fi plătită suma de 20.000 de lei. Predecesorul "monstru", tot de 600 kg, a fost porcul Ghiţă din Mehedinţi, în timp ce recordul este deţinut de un porc din Taiwan de 1000 de kilograme.

05 dec. 2022, 11:54
Cum arată Jardel, cel mai mare porc din România. Cât mănâncă pe zi „uzina” de caltaboşi de Crăciun FOTO şi VIDEO

S-a deschis licitaţia din 2022. În fiecare an, fermierii se laudă cu cel mai arătos porc de Crăciun. Anul acesta, lista este deschisă de Jardel. Exemplarul are aproximativ 600 de kilograme și va fi sacrificat numai dacă pe capul lui va fi plătită suma de 20.000 de lei, altfel va putea scăpa de sacrificare și poate să-și ducă în continuare zilele în ferma în care a crescut până acum.

Jardel, cum este alintat de crescător, porcul este un mix de rase de carne, care consumă zilnic 6 kilograme de hrană și a fost achiziționat în anul 2020 de la o crescătorie de suine.

Cât costă la finalul anului 2022 un purcel pentru îngrășat în Danemarca, țara din care și România importă un număr mare de porci

De atunci, animalul a fost crescut în ferma lui Dan Praf, un cunoscut fermier pasionat de creșterea suinelor din comuna Drajna de Jos, județul Prahova, după cum a relatat fermierul. ”Acum am în fermă 6 porci, din 2013 mă ocup de creșterea suinelor, dar am și un job la o multinațională. Vreo 3-4 porci o să îi tai de Crăciun pentru familie, restul o să-i valorific. În fermă îl am și pe Jardel, un porc ce are are acum aproape 600 de kilograme. Este o încrucișare de rase: Duroc – o rasă de porci consacrată – și Marele Alb și Landrace. Eu îl apreciez la momentul acesta ca fiind cel mai mare porc din România, are în jur de 600 de kilograme după cum arată măsurătorile, aștept să îl cântăresc pe 10 decembrie. Pe 10 martie a fost cântărit ultima oară și atunci avea 451 de kilograme. Acum, circumferința corpului în urma măsurătorilor este de 202 centimetri și lungimea dintre urechi și până la baza cozii, undeva la 207 centimetri”, a menționat fermierul Dan Praf care publicat pe canalul lui de Youtube mai multe clipuri cu Jardel.

Porcul de aproape 600 de kilograme mănâncă de două ori pe zi, cam 6 kilograme de nutreţ

Porcul Jardel, despre care crescătorul său spune că este cel mai gras porc de care are cunoștință în România, a fost achiziționat de la o fermă din Urlați, consumă zilnic 6 kilograme de hrană mixtă și are două mese pe zi. ”Jardel mănâncă zilnic undeva la 5-6 kilograme de furaj, hrană uscată, iar apă are permanent la adăpătoare. L-am luat de mic de la o fermă din Urlați, pe atunci avea 30-40 de kilograme. Îi dau zilnic mălai furajer și resturi de mâncare de acasă. Mănâncă de două ori pe zi”, a mai menționat fermierul.

Prețul pentru cel mai mare porc din România este pe măsură. Crescătorul Dan Praf spune că se desparte de grăsun numai pentru o sumă de 20.000 de lei. Altfel este decis să îl țină în continuare în gospodărie întrucât își dorește mult să bată recordul mondial de cel mai mare porc crescut în fermă, deținut până acum de un crescător din China.

Cum arată Jardel, cel mai mare porc din România

”Am zis c îl vând numai dacă cineva îmi oferă 20.000 de lei pe el. Sunt conștient că greu să va găsi cumpărător, de aceea am pus acea sumă mare, pentru că știu că nu vine nimeni să îl cumpere. În adâncul sufletului nu vreau să fie sacrificat de Crăciun, altfel l-aș sacrifica chiar eu, dar m-am atașat mult de Jardel și aș prefera să-l țin să văd cât se îngrașă, poate chiar să bat recordul mondial, deținut acum de un chinez. Nu l-am scos pe Jardel la licitație, nu intenționez, am zis așa un preț, doar să văd cum reacționează oamenii. Porcul este ceva unicat, el fiind o rasă de carne, vă dați seama că are numai carne, cu puțină grăsime”, a spus fermierul Dan Praf.

Moștenitorul lui Jardel va fi din rasa Duroc, pe care fermierul intenționează să-l facă și mai mare

Fermierul Dan Praf nu este la prima sa încercare de a crește un porc de dimensiuni mari, iar asemenea exemplare le alege în funcție de anumite criterii, a spus crescătorul de suine pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Ignat 2022. Cât trebuie să cântărească porcul ideal de Crăciun. Secretul pentru cei mai buni cârnați și caltaboși şi cea mai fragedă friptură

”Am mai avut un porc de dimensiuni mari, 431 de kilograme, din aceeași rasă, pe care l-am sacrificat în 2021. A fost și el un porc cunoscut și mediatizat pe rețelele de socializare. Următorul moștenitor al lui Jardel va fi din rasa Duroc. Intenționez, bineînțeles, să-l fac mult mai mare. Vreau să le arăt oamenilor că pe o perioadă de 2-3 ani, un porc hrănit cât se poate de natural, cu injecțiile făcute la zi, îl aduc la 700-800 de kilograme. Cel mai mare porc este undeva în China, la vreo 900 de kilograme, eu vreu să dobor recordul într-o bună zi. Moștenitorul lui Jardel îl caut de luni de zile. Când îți dorești să faci un porc așa de mare, trebuie să îndeplinească niște condiții: să aibă picioare groase, corecte, fără gâlme pe picioare, fără defecte, unghiile să fie corecte, sporul de creștere foarte bun, să fie de rasă, să ai condiții unde să-l crești, hrana la fel. Cu alte cuvinte trebuie să îndeplinești trei condiții: rasă, casă și masă” a menționat crescătorul Dan Praf.

Numele de Jardel vine de la un cunoscut fost fotbalist, asta pentru că porcul avea o fire ”sportivă”, fiind foarte activ și nu a dat semne de la început că s-ar putea îngrășa prea mult. ”Când l-am achiziționat, alerga foarte mult, era un porc activ. Am ales să-i pun numele după fotbalistul brazilian Mario Jardel. Animalul era foarte rapid și m-a dus cu gândul la fotbalist. Obișnuiesc să-mi numesc animalele după cum consider eu că se potrivesc, pe celălalt îl chema Gimbirică”, a spus crescătorul de suine.  Fermierul Dan Praf a adăugat că intenționează în viitor să dezvolte ferma de suine, dorindu-și o crescătorie de până la 500-1.000 de capete din rase mai ales românești.

Porcul Ghiţă, de 600 de kilograme, în Mehedinţi acum câţiva ani

Cel mai mare porc din acest an din România a crescut în gospodăria unui bărbat din Mehedinţi şi a ajuns la 600 de kilograme. Timp de doi ani, porcul de peste doi metri lungime a mâncat în fiecare zi cam trei tipuri de tărâţe, boabe, dar şi câteva pâini întregi. Animalul e mândria familiei, care niciodată, de când se ştie, n-a avut un aşa porc mare în ogradă.

Ca să atingă aceste dimensiuni impresionante, Ghiţă a avut parte zilnic de un meniu special. Mănâncă trei tipuri de tărâţe, boabe din magazia gospodarului, dar şi câteva pâini, în fiecare zi.

Record de greutate: 1000 de kg. Asa arată cel mai mare porc din lume

În Taiwan se cresc porci care ating și chiar depășesc 900 de kilograme. Pentru a hrăni un porc gigantic, folosesc resturile alimentare. Se știe că populația, mai ales cea urbană, consumă doar o parte dintre alimentele cumpărate.  De aceea, mari cantități de mâncare sunt aruncate, ajungând  în fiecare an la gunoi.

În general, modul de viață urban a rupt circuitul alimentelor, care la țară încă se mai păstrează. Situația nu este aceeași peste tot pe Glob.

De exemplu, în Taiwan s-a refăcut acest circuitul tradițional al alimentelor: 80% dintre resturile de mâncare sunt colectate separat din orașe și duse înapoi în ferme, pentru a fi hrană pentru porci.

Dacă resturile nu sunt bune nici măcar pentru porci, ele devin îngrășământ natural. Iată unul dintre cei mai grași porci! A fost crescut în Taiwan și cântărea 961 de kilograme după 18 luni.