Cum arata meniul de 15 lei din Programul „Masa caldă” în şcoli 2023: quinoa cu legume, ciorbă de văcuţă sau cartofi franţuzeşti

Potrivit proiectului de OUG, autoritatile locale trebuie sa finalizeze procedurile de achizitie si sa incheie contractele de prestari servicii pana la 1 septembrie 2023.
Filip Stan
09 aug. 2023, 13:54
Cum arata meniul de 15 lei din Programul

Ministerul Educatiei a publicat in consultare publica un proiect de Ordonanta de Urgenta privind aprobarea continuarii Programului „Masa calda”, pentru acordarea unui suport alimentar prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.
Potrivit proiectului de act normativ, valoarea mesei calde/pachetului alimentar va fi de 15 lei/zi/beneficiar si cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, de distributie si de depozitare a acestora, dupa caz. Bugetul alocat programului „Masa calda” este de 195.000.000 lei.

”In anul 2023, pe perioada desfasurarii cursurilor corespunzatoare anului scolar 2023-2024, prescolarilor si elevilor din 450 de unitati de invatamant preuniversitar de stat li se acorda, cu titlu gratuit, un suport alimentar constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata”, prevede proiectul de OUG.

Schimbare majoră din noul an şcolar. Este total interzis din septembrie, ce trebuie să ştie elevii, părinţi şi profesorii

La cererea motivata a parintilor/reprezentantului legal, formulata in scris si sustinuta de un document-suport, inregistrata la secretariatul unitatii de invatamant in care este inmatriculat prescolarul/elevul, prescolarii si elevii care, din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa nu pot beneficia de masa calda sau, dupa caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situatiei acestora, in limita valorii zilnice prevazute anterior.

Lista unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale si a unitatilor-pilot in care se implementeaza Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numarul de beneficiari si sumele alocate pentru finantarea programului in anul 2023 se aproba prin ordin al ministrului educatiei.

Potrivit proiectului de OUG, autoritatile locale trebuie sa finalizeze procedurile de achizitie si sa incheie contractele de prestari servicii pana la 1 septembrie 2023.

„Urgenta adoptarii rezulta si din faptul ca, pe de-o parte, programul trebuie sa fie implementat incepand cu data de 1 septembrie 2023, data de referinta pentru inceperea noului an scolar 2023-2024, data pana la care Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, trebuie sa elaboreze normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor trebuie sa finalizeze procedurile de achizitie publica a suportului alimentar si sa incheie contractele de prestari servicii„, se arata in proiect.

In ce consta Programul „Masa calda” in scoli 2023

In Normele Metodologice de aplicare a prevederilor proiectului de OUG pentru Programul „Masa calda” se arata ca suportul alimentar pentru elevi si prescolari consta, dupa caz, intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar pe zi, dupa cum urmeaza:

a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru elevii din unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;

b) masa calda, in regim catering, pentru elevii din unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, hrana putand fi servita in sala de clasa sau intr-un alt spatiu amenajat in acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1456/2020 pentru aprobarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile ulterioare. Daca hrana nu este servita intr-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi pastrate, pana la servire, in spatii amenajate, in care exista conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate;

c) pachet alimentar, daca nu exista posibilitatea asigurarii mesei calde in regim propriu sau de catering, care va fi pastrat, pana la servire, in spatii amenajate, in care sa existe conditii adecvate de manipulare si depozitare, la temperaturi adecvate care sa poata fi monitorizate si controlate.

Suportul alimentar nu se acorda pe perioada vacantelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucratoare.

Elevii si prescolarii primesc suportul alimentar si in situatia suspendarii cursurilor cu prezenta fizica.

Normele minime obligatorii in pregatirea mesei pentru prescolari si elevi

1. Nu se adauga aditivi alimentari, conservanti sau orice alt tip de potentiatori de arome si gust in cazul mancarurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unitatilor de invatamant sau la nivelul unitatilor de tip catering si care urmeaza a fi servite prescolarilor si elevilor; de asemenea, produsele de origine animala sau nonanimala din care se prepara aceste mancaruri nu trebuie sa contina aditivi sau alte substante acceptate peste limitele stabilite de legislatia in vigoare.

2. Uleiul necesar prepararii se utilizeaza o singura data, fiind un ulei de calitate superioara.

3. Ceapa pregatita in prima faza a etapei de gatire nu se prajeste, ci se inabusa cu apa.

4. Sarea iodata utilizata nu trebuie sa contina antiaglomeranti sau orice alt aditiv.

5. Evitarea asocierii alimentelor din aceeasi grupa la felurile de mancare servite, de exemplu, la masa de pranz nu se vor servi felul 1 si felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu galusti si friptura cu garnitura din paste fainoase, ci din legume.

6. Evitarea mancarurilor care solicita un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile, cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot.

7. Nu se vor permite mancarurile precum tocaturi prajite. Ouale se recomanda a fi mservite ca omleta la cuptor si nu ca ochiuri romanesti sau prajite.

8. Se recomanda imbogatirea ratiei in vitamine si saruri minerale prin folosire de salate din cruditati si adaugare de legume-frunze in supe si ciorbe.

9. Interdictia folosirii cremelor cu oua si frisca, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum si a oualor fierte, nesectionate dupa fierbere.

10. Mancarea livrata trebuie gatita in dimineata zilei in care se serveste, pastrandu-se in conditii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, precum si in conditii igienico-sanitare si la temperaturi corespunzatoare, conform legislatiei in vigoare.

11. Unitatile de invatamant in care se desfasoara programul-pilot au obligativitatea de a pastra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislatiei in vigoare, potrivit portalinavatamant.ro.

Salarii 2023. Vestea momentului pentru bugetari, banii intră pe card mult mai devreme pentru minivacanţa din august

Variante de meniu Programul „Masa calda” in scoli 2023

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica:

1. ciorba de legume;

2. supa de pui cu legume;

3. ciorba de vacuta cu legume;

4. legume cu piept de pui la gratar;

5. mancare de mazare cu piept de pui;

6. pilaf cu legume si ficatei de pui;

7. piure de morcov cu gratar de pui;

8. piure de cartofi cu piept de curcan;

9. mancare de varza dulce cu friptura la cuptor;

10. ghiveci de legume cu pui;

11. orez cu legume si pui la tava;

12. sufleu de broccoli cu branza;

13. cartofi gratinati cu piept de pui la gratar;

14. tocana de legume cu orez brun;

15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume;

16. omleta cu legume – ardei, ciuperci, ceapa verde si branza telemea;

17. sufleu de conopida, broccoli si branza la cuptor;

18. dovlecel umplut cu branza la cuptor;

19. ciuperci la cuptor umplute cu branza, pentru copiii cu varsta mai mare de 7 ani;

20. macaroane cu branza;

21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu branza si ou;

22. quinoa cu legume;

23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume – rosii, castravete, salata;

24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude – gogosar, varza, morcov;

25. un fruct intreg.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici