Cum arăta o femeie de 30 de ani din Neolitic. Specialiştii au reconstituit chipul uneia după un craniu vechi de 7500 de ani VIDEO

Oamenii de știință au reconstituit figura unei femei care a trăit acum 7.500 de ani, în Gibraltar. Femeia, care a primit numele „Calpeia”, ar fi avut între 30 și 40 de ani când a murit.

23 sept. 2019, 12:28

Craniul ei a fost descoperit în 1996, de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar, scrie cunoastelumea.ro. Tehnologia a permis ca parte din ADN-ul ei a fost extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care a avut-o femeia.

Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar, a condus proiectul ce a durat șase luni, notează Daily Mail.

„Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii.

Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen, potrivit Gibraltar Chronicle.