Cum arată spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ, construit de „Dăruieşte Viaţă” exclusiv din donaţii după incendiul de anul trecut

Asociaţia "Dăruieşte Viaţă" a finalizat lucrările la Spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ şi a predat, marţi, unitatea către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU).

27 iul. 2021, 15:22
Cum arată spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ, construit de „Dăruieşte Viaţă” exclusiv din donaţii după incendiul de anul trecut

Spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ, construit exclusiv din donaţii, este gata şi a fost predat către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU).

Preşedintele asociaţiei, Carmen Uscatu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că finanţarea a fost asigurată exclusiv din donaţii şi sponsorizări, de la aproximativ 400 companii şi 10.000 persoane fizice.

Citeşte şi: Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Procurorii cer refacerea necropsiilor. Avocatul Cuculis: „Pacienţii au fost scoşi de la fluxul de oxigen din ATI şi nu au mai fost conectaţi înapoi în secţia UPU”

„Ştim că este greu de crezut că astfel de proiecte au o finalitate, este greu de crezut în Moldova, unde mereu oamenilor li s-au promis lucruri, li s-au promis spitale. Avem un exemplu de înşiruire de containere la Leţcani. Aici este, într-adevăr, un loc unde pot fi trataţi oameni şi atât timp cât va depinde de echipa medicală, vor fi şi salvaţi. Este un loc la standarde europene, un loc unde ATI va funcţiona pentru prima dată într-un spital public cu centrale de tratare a aerului, cu platformă de gaze medicale, cu sistem de acces pe bază de cartelă, cu sistem de alarmare în caz de incendiu, cu sistem de alarmare a asistentelor. Este un sistem în care Asociaţia ‘Dăruieşte Viaţă’ a investit 2,7 milioane euro şi este un proiect care poate funcţiona pe o perioadă de 5-10 ani, dacă este bine întreţinut. Autorităţilor le spunem: aşa se face! Sperăm să fie un început al schimbării sistemului medical românesc”, a declarat Carmen Uscatu, citată de Agerpres.

La rândul său, vicepreşedintele asociaţiei, Oana Gheorghiu, a explicat că Spitalul modular ATI de la Piatra-Neamţ a fost construit la standarde europene.

„A fost un proiect cu foarte multe provocări, vremea a fost factorul care ne-a pus cele mai multe probleme. Pe 4 februarie am turnat fundaţia, sunt 26 de săptămâni, dar ne aşteptam să terminăm mai repede. Am avut o perioadă lungă cu îngheţ şi frig, în care nu s-a putut lucra, după care au venit ploi nesfârşite şi asta a făcut ca lucrările să dureze un pic mai mult decât credeam iniţial. Dar proiectul a ieşit foarte bine. Învăţăm din fiecare proiect, faţă de Spitalul modular de la Elias este mai bine. Arată ca un spital adevărat înăuntru, chiar dacă îl numim modular. Nu este uşor să crezi că se poate face ceva repede şi bine în România. Trăim într-o ţară în care nu mai credem unii în alţii şi nu mai credem în autorităţi. Dar am avut o colaborare foarte bună cu managementul spitalului, cu DSP şi cu ISU. A fost locul în care funcţionarii publici au înţeles câtă nevoie este de acest proiect şi nu am mai simţit un ping-pong, cum simţim de obicei când mergem către autorităţi. Astăzi predăm spitalul, începe o perioadă de autorizare. De astăzi, SJU devine proprietarul clădirii”, a precizat Oana Gheorghiu.

Citeşte şi: Cătălin Denciu, medicul-erou de la Piatra Neamţ, s-a întors din Belgia. Ce se întâmplă cu el după ce a ars în incendiul de la Spitalul Judeţean

 


loading...
Partenerii noștri