Cum au ajuns doi români unelte de propagandă comunistă în folosul Phenianului

Copiii unei românce făcuţi cu un soldat american dezertor în Coreea de Nord, care fusese răpită la Phenian, unde venise pentru a promova o expoziţie de artă,  au ajuns  obiect de propagandă pentru regimul totalitar  din Coreea de Nord.

23 aug. 2017, 10:20
Cum au ajuns doi români unelte de propagandă comunistă în folosul Phenianului

Interviul cu cei doi bărbați, Ted și James Jr., care apar îmbrăcaţi în uniformele armatei nord-coreene, a fost publicat pe un site nord-coreean, cu ocazia anunţului decesului tatălui lor care mărturisise, pe patul de moarte, ataşamentul său pentru „marele conducător Kim Jong-Un”, potrivit bbc.com.

Tatăl celor doi băieţi, soldatul american James Dresnok a dezertat în anii 1960 în Coreea de Nord, el făcând parte dintr-un grup de militari americani care au evadat în ţara comunistă după războiul din Peninsula Coreea, din perioada 1950-1953.

Mama băieţilor, pictoriţa Doina Bumbea, fugise din România comunistă şi se stabilise în Italia, la Roma. Ea a fost reţinută pe aeroportul din Phenian. Artista urma să-şi prezinte o expoziţie proprie. Însă autorităţile comuniste nord-coreene au arestat-o.

După ce a trecut de partea Phenianului, fostul sodat american a apărut în filme de propagandă a regimului. Între timp, Dresnok s-a căsătorit cu pictoriţa româncă Doina Bumbea, răpită de agenții Phenianului în 1978 şi despre care se spune că ar fi murit de cancer în 1997. Ted şi James Dresnosk sunt fiii cuplului.

În 2006, James Dresnok a fost protagonistul unui documentar britanic, în care afirma că este mulțumit de viața sa și că nu ar pleca de la Phenian „nici dacă i se va pune pe masă un miliard de dolari de aur”.