Cum au ajuns unii dintre cei mai periculoşi infractori în spatele gratiilor

Opt deţinuţi din Penitenciarul Deva, între care s-a numărat şi Serghei Gorbunov, le-au povestit miercuri elevilor de la Colegiul Tehnic "Transilvania" Deva de ce au ajuns în închisoare, cum se desfăşoară viaţa după gratii şi consecinţele directe ale acesteia, în cadrul unei acţiuni iniţiate de către instituţia de detenţie pentru prevenirea delicvenţei juvenile.
Filip Stan
24 oct. 2018, 19:03
Cum au ajuns unii dintre cei mai periculoşi infractori în spatele gratiilor

„Proiectul se numeşte ‘Stop violenţei’ şi este iniţiat de psihologii şi asistenţii din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială de la Penitenciarul Deva. Este o campanie de prevenire şi combatere a delicvenţei juvenile, pentru că aceasta este o problemă de actualitate atât pentru comunitate, cât şi pentru instituţiile statului”, a declarat psihologul Nicolae Grosu.

Între cei opt deţinuţi care au venit în faţa elevilor s-au aflat doi sportivi care au făcut parte din loturile naţionale de lupte şi de box, în timp ce o altă persoane au ajuns în penitenciare de la 16 ani, iar un bărbat a cunoscut ce este o închisoare încă din anul 1984.

Rând pe rând, cei opt le-au spus tinerilor aspecte din viaţa lor, greşelile pe care le-au făcut, reiterând, fiecare, importanţa familiei şi a prietenilor, dar şi pericolul pe care îl reprezintă un anturaj impropriu căruia adolescenţii îi pot cădea victime cu uşurinţă.

Considerat, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre cei mai periculoşi infractori din România, cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov le-a relatat tinerilor cum a ajuns în ţara noastră, dar şi cât de greu este în spatele gratiilor.

„Am venit la voi în ţară în 2002. Atunci când am venit am avut şi nişte arme de foc. În 2004 s-a întâmplat că am avut nişte certuri cu oamenii şi am făcut nişte infracţiuni foarte grave. Am fost condamnat la 16 ani şi 4 luni. La început nu am realizat răul şi tot ce s-a întâmplat. (…) Aveam 24 de ani, acum am 39, au trecut 15 ani. Şi când am văzut pe drumul vieţii că pierd prieteni, oameni dragi, familie (…) înţelegi că în viaţă ai trăit degeaba. Eu acum mai am un pic şi trebuie să mă liberez şi gândiţi-vă că după atâţia ani trebuie să încep viaţa de la zero şi, cu siguranţă, altfel. (…) Sunteţi tineri, aveţi un viitor şi este foarte uşor să greşeşti când eşti tânăr. După, e foarte greu să arăţi altor oameni că nu este aşa, pentru că CV-ul vostru este pătat şi oamenii văd. Poate spun ‘ok’, dar în gândul lor zic ‘ăsta-i infractor’. E greu”, le-a spus Gorbunov elevilor prezenţi.

La 33 de ani, Robert Florin, o promisiune în sportul luptelor, a ajuns în închisoare după ce a fost condamnat pentru loviri şi alte violenţe. Primul contact cu mediul infracţional a fost în anul 2010, când a fost arestat pentru trafic de droguri.

„A spune ‘nu’ nu înseamnă să fii un om slab, înseamnă să fii un om puternic. Am fost sportiv de performanţă, fac lupte libere de la şase ani. Am ieşit campion naţional şi internaţional, am participat la multe competiţii în ţară şi în străinătate. Mă uit la voi, sunteţi foarte tineri şi nu mi-aş dori să ajungeţi în spatele gratiilor pentru o simplă prostie. De aceea, gândiţi-vă bine şi nu greşiţi. La puşcărie îţi pierzi familia, cunoştinţele, totul. După gratii nu mai eşti nimic, nu mai eşti sportiv, eşti un simplu puşcăriaş, cum se zice în termenii noştri. De aceea, eu sper să luaţi sfaturile noastre ca atare şi să învăţaţi ceva bun din ele”, a arătat deţinutul.

Un alt tânăr, Ovidiu, are acum 30 de ani şi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru tentativă de omor. Prima dată a intrat în închisoare la 16 ani şi de atunci a fost condamnat de mai multe ori.

„Am fost şi eu ca voi, mă vedeam cel mai şmecher. După ce am intrat la puşcărie am pierdut prieteni, am pierdut familie”, s-a destăinuit deţinutul.

El le-a povestit apoi liceenilor cât de greu i-a fost atunci când a ajuns într-un penitenciar şi era minor, dar şi momentul când a împlinit 18 ani.

„Eu mi-am făcut majoratul în penitenciar. N-am ştiut să mă bucur de prieteni, n-au venit la mine. În puşcărie dacă ţi se spune ‘La mulţi ani!’ înseamnă că să stai mult”, a spus Ovidiu.

Dincolo de poveştile de viaţă ale deţinuţilor, psihologul Nicolae Grosu a ţinut să le atragă atenţia elevilor că trebuie să fie atenţi la prietenii pe care şi-i fac.

„Vrem să vă transmitem să fiţi foarte atenţi la anturajul dumneavoastră şi să vă faceţi prieteni adevăraţi. Un prieten adevărat nu v-ar îndemna să faceţi ceva rău, ceva care ar putea să vă ducă la închisoare. Un prieten bun te învaţă de bine”, a spus Grosu.

Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva mai este implicat într-un proiect de prevenire a delincvenţei juvenile împreună cu Penitenciarul Deva. Proiectul, derulat şi anul trecut, a presupus ca opt elevi să petreacă o zi în penitenciar, după regulile de acolo.

Potrivit directorului Sorin Demeter, proiectul „O zi în penitenciar” a avut un impact major asupra tinerilor, astfel că după o zi petrecută în condiţiile din spatele gratiilor, doi elevi cu risc de abandon şcolar au reuşit să-şi revină, au terminat liceul, iar acum sunt studenţi.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Autostrada visată de români, aproape de finalizare. Se construiesc ultimii 55 de kilometri
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an