Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrat la categoria de lux

Prețurile au explodat în ultimii ani. Pandemia de Covid și ulterior războiul din Ucraina au destabilizat teribil economia. Iată care sunt alimentele de bază care au înregistrat scumpiri semnificative.

27 iun. 2023, 10:10
Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrat la categoria de lux
Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrar la categoria de lux

Conform datelor publicate de Eurostat pe data de 26 iunie 2023, indicii de prețuri în agricultură indică o tendință ascendentă în primul trimestru al anului 2023 (T1 2023) pentru produsele agricole. În ceea ce privește anumite produse, s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în întreaga Uniune Europeană. De exemplu, prețurile ouălor au înregistrat o creștere medie de 60%, orezul a înregistrat o creștere de 51%, iar măslinele și carne de porc au cunoscut ambele o creștere de 49%.

Citește și: Cum plănuieşte Ciolacu să scadă preţurile la alimente: „Nu vor fi controale SRI, SIE, SPP. Dacă nu există acord, vom veni cu act normativ”

Prețurile în Europa au fost afectate de o serie de factori, cum ar fi conflictul din Ucraina, deficitul de cereale furajere, scăderea exporturilor de cereale, gripa aviară și condițiile climatice.

Între primul trimestru al anului 2022 (T1 2022) și T1 2023, prețul mediu al produselor agricole în întreaga Uniune Europeană a înregistrat o creștere semnificativă pentru același coș de produse de consum (+17%).

Analiza realizată de Eurostat arată că majorarea generală a prețului ouălor în Uniunea Europeană nu a fost determinată doar de lipsa de cereale furajere și reducerea exporturilor de cereale din Ucraina, ci și de izbucnirea gripei aviare în Belgia și Olanda.

Pe lângă ouă, s-au înregistrat și creșteri semnificative ale prețurilor la alte categorii de produse agricole. De exemplu, costurile pentru hrana animalelor au crescut cu 16%, semințele și materialul săditor au înregistrat o creștere de 14%, iar produsele de protecție a plantelor și pesticidele au înregistrat o creștere de 12%.

În majoritatea țărilor UE, atât prețul mediu al producției agricole, cât și cheltuielile care nu sunt legate de investiții au înregistrat o creștere.

Spania și Portugalia au înregistrat cele mai mari rate de creștere ale prețului mediu al producției agricole, ambele înregistrând o creștere de 33%.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu, decizie pentru domeniul imobiliar. Ce se va întâmpla cu prețurile din construcții