Cum combatem efectele schimbărilor bruşte de temperatură

"Una caldă, una rece" pare a fi zicala ce descrie perfect oscilaţiile de temperatură din această perioadă. Astfel de variaţii meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, lăsându-şi amprenta asupra sănătăţii, scrie ziarulring.ro.

27 feb. 2015, 08:47
Cum combatem efectele schimbărilor bruşte de temperatură

În general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăţi chiar şi diferenţe mai mari de temperatură, însă mulţi dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilităţi fizice sau afecţiuni cronice. Astfel că toţi aceşti factori externi, precum precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi, implicit, variaţiile meteo, ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane, declanşând migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.

Problemele respiratorii, factor de risc

„Oscilaţiile de temperatură nu ne îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special pe cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări favorizează virozele respiratorii şi pneumoniile. Cei care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă sau ger şi umezeală în exces, iar cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice”, explică dr. Tania Bejan, medic imunolog, specialist Ropharma.

Cardiacii vor avea oscilaţii de tensiune

Persoanele hipertensive şi cardiace se vor confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, ceea ce, implicit, va duce la agravarea tahicardiei. Atunci când vremea se răceşte brusc, poate creşte indicele tensiunii, în special dimineaţa, dar se poate mări şi frecvenţa crizelor anginoase la cei care s-au confruntat cu angină pectorală şi infarct miocardic.

Depresia, favorizată

Vremea instabilă poate aduce şi un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a se adapta acestor noi condiţii, se pot confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, pot întâmpina probleme de concentrare şi se pot simţi chiar slăbite, ameţite sau irascibile.

Alergiile se vor agrava

„Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor şi la creşterea sensibilităţii în faţa atacurilor bacteriilor şi virusurilor. Astfel, în aceste perioade meteooscilante, cresc cazurile de bronşită infecţioasă şi sinuzită”, explică dr. Bejan.