Cum creşti nivelul de inteligenţă emoţională

Inteligenta emotionala poate fi definita ca fiind capacitatea de a intelege, gestiona si exprima in mod eficient propriile sentimente, precum si modul de a interactiona cu cei din jur. Acest potential este absolut esential in formarea, dezvoltarea, intretinerea si ameliorarea relatiilor cu persoanele apropiate.

04 apr. 2015, 06:27
Cum creşti nivelul de inteligenţă emoţională

Spre deosebire de IQ, care nu se modifica semnificativ pe parcursul vietii, EQ poate evolua si creste odata cu dorinta de a invata mai mult despre noi si despre altii. Iata cativa pasi prin care ne putem ridica nivelul de inteligenta emotionala.

Capacitatea de a reduce emotiile negative

Poate ca niciun alt aspect al inteligentei emotionale nu este mai important decat capacitatea noastra de a gestiona cu succes propriile emotii negative, astfel incat acestea sa nu ne copleseasca si sa nu ne afecteze modul in care gandim. Avand scopul de a schimba modalitatea prin care privim anumite situatii, trebuie mai intai sa deviem gandurile negative.

De exemplu, cand avem sentimente negative legate de comportamentul cuiva, trebuie sa evitam saltul imediat catre o concluzie negativa. In schimb, putem veni cu mai multe moduri de a vizualiza situatia, inainte de a reactiona brusc. Cand evitam personalizarea comportamentului altor persoane, putem percepe actiunile lor in mod obiectiv. Adesea, persoanele din anturaj reactioneaza ca urmare a actiunilor noastre, iar extinderea perspectivei pe care o avem poate reduce semnificativ posibile neintelegeri si neplaceri.

De asemenea, exista o constanta frica de respingere, iar un mod eficient de a o gestiona este sa ne oferim mai multe optiuni in situatii importante, astfel incat, orice s-ar intampla, sa avem alternative puternice pentru a continua.

Citeste continuarea articolului pe Cura de miere.