Cum erau convinse tinerele racolate de interlopul Valter, fratele lui Cosmos Tănase, să se prostitueze

Interlopul Valter Pășniceanu, fratele lui Cosmos Tănase, a fost condamnat în repetate rânduri pentru proxenetism în Belgia și România. Dar cum năravul din fire n-are lecuire, imediat ce se vedea în libertatea, îşi relua vechile obiceiuri. Acum are un nou dosar pe rol.

08 sept. 2021, 17:21
Cum erau convinse tinerele racolate de interlopul Valter, fratele lui Cosmos Tănase, să se prostitueze

În 2016, Valter Pășniceanu a fost condamnat în 2016 la 15 ani de închisoare pentru proxenetism. A fost eliberat, însă, în urmă cu câteva luni. În luna mai 2021, a fost ridicat de către poliţiştii BCCO şi procurii DIICOT din Iaşi în urma a două percheziţii la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului, începând cu anul 2014, interlopul s-a ocupat cu recrutarea, fie direct, fie prin interpuși, a mai multor tinere pe care le-a determinat să practice prostituția în Marea Britanie, conform BZI. Acestea erau păcălite fie în legătură cu activitatea pe care urmau să o desfăşoare, fie în legătură cu banii pe care urmau să-i primească.

Victimele erau cazate inițial în locuințe din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în Londra, unde erau cazate în locuințe închiriate. Fetele erau determinate să se prostitueze folosindu-se violenţa, ameninţările sau şantajul. Suspecţii postau anunțuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reușind să obțină zilnic din practicarea prostituției sume cuprinse între 500 și 1.500 de lire sterline, bani însușiți aproape în totalitate de către aceștia.

Citeste si Interlopul Gone Barbaru, bătut cu sălbăticie într-un local, după ce şi-a ameninţat soţia: „Mă certam cu nevastă-mea şi i-am spus că scot briceagul. Am ieşit afară şi au început să mă atace cu scaunele”

Tinerele ar fi fost recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care ar fi urmat să o desfăşoare în Marea Britanie sau cu privire la remuneraţia pe care ar fi urmat să o primească. Victimele ar fi fost cazate iniţial în locuinţe din Iaşi, Brăila şi Constanţa, iar, ulterior, ar fi fost transportate în capitala Marii Britanii, unde ar fi fost cazate în locuinţe închiriate“, au precizat anchetatorii, potrivit sursei citate.

Potrivit rechizitoriului, unul dintre suspecți avea rolul de lider, în Marea Britanie deținând controlul asupra unui număr de cinci imobile închiriate în zone centrale ale Londrei, unde ar fi fost exploatate mai multe victime. Cel de-al doilea suspect se ocupa de supravegherea victimelor exploatate sexual, comunica cu clienții care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ținea evidența și colecta toate sumele de bani obținute din prostituție, arată anchetatorii.

Citeste si A fost retras din magazine un lot din cea mai populară băutură energizantă. ANSVSA: „Conține o substanță periculoasă”

Odată ajunse în Anglia, tinerele erau obligate să facă poze indecente pentru paginile de escorte de pe internet.

Autorităţile din România au colaborat cu cele britanice pentru prinderea traficanţilor. Pe 22.11.2016 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între DIICOT și Serviciul de procuratură al Coroanei din Marea Britanie.

Au fost duse la audieri două persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au mai spus anchetatorii.

Dosarul a fost trimis în instanță, iar Valter, fratele lui Cosmos Tănase, va primi, cel mai probabil, ani buni de pușcărie.


loading...