Cum evoluează sifilisul şi cum poţi să te tratezi. Sfaturi din partea medicului ginecolog

Bolile cu transmitere sexuală sunt extrem de periculoase. Sifilisul este o astfel de boală care netratată la timp poate cauza complicații majore. Această infecție are perioade alternative în care simptomele fie se manifestă, fie nu. Chiar și în timpul perioadelor de latentă (de inactivitate), pacientul este infectat în continuare. 

03 dec. 2012, 08:57
Cum evoluează sifilisul şi cum poţi să te tratezi. Sfaturi din partea medicului ginecolog

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală a cărui simptomatologie evoluează pe parcursul a trei stadii.

Sifilisul este o boală infecţioasă, transmisă sexual, cu evoluţie de la subacut la cronic, provocată de o bacterie – Treponema pallidum. În lipsa tratamentului această boală evoluează de la stadiul primar la cel secundar (ambele infecţioase) şi apoi la cel terţiar. Boala este sistemică de la început, adică odată ce este inoculată spirocheta ea ajunge în sistemul limfatic şi cel sanguin. Perioada de incubaţie de la contactul inoculant la apariţia leziunii primare este de circa 21 de zile (cu limite extreme între 10 şi 90 de zile). Clinic se observă apariţia unei papule nedureroase, care se ulcerează treptat, devenind un crater cu bază curată şi margini îndurate. Această leziune persistă 2-6 săptămâni, după care se vindecă spontan. Apare şi adenopatia nedureroasă, adică creşterea în volum a ganglionilor. Sancrul sifilitic poate fi uni sau multiplu”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu.

Medicul atrage atenția asupra faptului că „este foarte important diagnosticul diferenţial al acestui sancru cu alte afecţiuni ca herpesul genital, sancroidul, condiloma acuminată, erupţii medicamentoase, carcinom, etc”.

Stadiul al doilea al sifilisului se instalează la aproximativ 4-8 săptămâni de la debutul stadiului primar.

„În acest caz apare o simptomatologie ce se resimte în întregul organism, apare o stare generală proastă: febră, cefalee, senzaţie de uscăciune a faringelui, adenopatie generalizată, leziuni cutanate şi cutaneo-mucoase, un sindrom gripal cu milagii, atralgii, subfebrilitate. Clinic se constată o erupţie maculară, simetrică, nepruriginoasă, în special în palme şi plante. Apar leziuni şi la nivel genital şi la nivelul mucoaselor. Trebuie ştiut că toate aceste leziuni sunt infecţioase. Mai rar apar în acest stadiu şi afectări hepatice, osoase, renale şi ocular, meningită”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, Andreea Ruxandra Albu.

În lipsa tratamentului, o persoană infectată cu sifilis va ajunge în stadiul latent (ascuns) al bolii. Un bolnav care a fost contagios în prima parte a stadiului latent poate fi contagios și în a doua parte a acestui interval. Mai mult, aproximativ 20-30% dintre persoanele infectate cu această boală prezintă recăderi în stadiul latent, și anume încep să aibă din nou simptome. Recăderile pot să apară de mai multe ori, iar când acestea încetează, pacientul nu mai transmite boala prin contact. Cu toate acestea, o femeie însărcinată care se află în stadiul latent, poate transmite boala fătului (sifilis congenital), poate avea un avort sau poate naște un copil mort. 

Sifilisul latent reprezintă boala fără semne clinice şi începe după stingerea primului atac al sifilisului secundar şi poate dura toată viaţa. Sifilisul latent precoce descrie primul an de sifilis latent şi este perioada cu cele mai multe recăderi, perioadă în care boala este infecţioasă. Sifilisul latent tardiv este de regulă neinfecţios, exceptând gravida, deoarece la aceasta este infectat fătul”, a precizat medicul ginecolog.

În ceea ce privește stadiul al treilea al bolii, acesta este reprezentat de sifilisul distructiv (goma sifilitică, afectare cardiovasculară, neurologică).

Medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu a subliniat faptul că tratamentul este diferenţiat în funcţie de vechimea bolii, în funcţie de stadiul bolii, de aceea se recomandă efectuarea serologiei, chiar dacă aceasta este negativă.

Cum poate fi prevenit sifilisul

„Bineînţeles prin contact sexual protejat, un stil de viaţă sănătos şi evitarea unui număr mare de parteneri sexuali. Evitarea consumului de alcool şi droguri previn, de asemenea, transmiterea sifilisului, deoarece aceste activităţi pot conduce la comportament sexual riscant. Orice modificare a secreţiei, leziune sau prurit, localizate în regiunea genitală, trebuie să constituie un semnal de alarmă şi impun abţinerea de la contactul sexual şi consultul imediat al unui medic. În general sunt afectate femeile cu un statut socioeconomic precar, adolescentele care îşi încep viaţa sexuală precoce şi femeile cu multiplii parteneri sexuali.”, a declarat medicul ginecolog.

Medicul Andreea Ruxandra Albu a mai explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, că „prezenţa altor boli cu transmitere sexuală este, de asemenea, un factor de risc asociat cu transmiterea HIV. Sancrul genital produs de sifilis face o persoană mai vulnerabilă în a transmite, respectiv a dobândi infecţia HIV pe cale sexuală. Riscul de a dobândi HIV în condiţiile existenţei unui sifilis este de 2-5 ori mai crescut”.