Cum explică guvernanţii facturile uriaşe la energia electrică. Secretar de stat: „Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm”

Facturile la electricitate şi gaze au crescut spectaculos, spre disperarea a tot mai mulţi români care s-au trezit cu sume uriaşe de plată după liberalizarea pieţei. Guvernanţii cred că o soluţie ar putea fi aplicarea legii consumatorului vulnerabil prin care, din această iarnă, ar urma să fie acordate ajutoare între 160 şi 500 de lei.

24 aug. 2021, 10:52
Cum explică guvernanţii facturile uriaşe la energia electrică. Secretar de stat: „Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm”

Chiar dacă ar trebui să compenseze facturile uriaşe la energia electrică, legea consumatorului vulnerabil ar veni doar în sprijinul românilor cu venituri foarte mici. Pentru ceilalţi, recomandarea este că fie mai ponderaţi atunci când consumă energia electrică.

„Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat luni seara, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, la Digi24.

În urm cu câteva zile, premierul Florin Cîţu spunea că „preţurile pot să şi scadă” dacă ai piaţă concurenţială. Cu toate acestea, şeful Executivului a părut el însuşi luat prin surprindere de scumpiri.

„Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, a precizat Florin Cîțu.

Citeşte şi: Cîţu s-a întâlnit cu Secretarul pe Energie al SUA la summitul inaugurării Platformei Internaţionale Crimeea 

Cum explică guvernanţii facturile uriaşe la energia electrică şi cum le recomandă românilor să facă economie

Specialiştii spun că piaţa concurenţială a adus, deocamdată, doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă.

Datele Institutului Național de Statistică arată că tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23%, respectiv 20%, din decembrie 2020 și până în iulie 2021.

Mai mult, creşterile nu se vor opri prea curând. Unii români se plâng că au fost înştiinţaţi că valoarea facturilor va creşte chiar şi cu 200%.

„Mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă. Nu stați pe piața serviciului universal! Primul care e pe listă, mai sunt 2-3 la același preț, este compania noastră, Hidroelectrica, oferă același preț, 0,225 lei pe kWh, faceți contracte!”, spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, avertisment despre creşterea preţului la energie. „Pentru finalul acestui an există acest risc real de a avea o creştere a preţurilor”

În aceste condiţii, românii sunt sfătuiţi să îşi optimizeze consumul pentru a nu face risipă. Una dintre recomandările specialiştilor este de a nu mai lăsa televizorul în priză atunci când pleacă de acasă, să cumpere becuri cu led şi să-şi modernizeze sistemul de iluminat.

„Măsurile de eficiență energetică nu trebuie privite ca fiind ceva rău. Ele sunt peste tot în lume apreciate ca fiind un mod prin care poți să-ți reduci costurile cu utilitățile. Nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens. Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, conform sursei citate.

Cum se alocă ajutoarele pentru încălzirea locuinţei şi cine le poate primi

Pentru a veni în sprijinul românilor cu venituri mici, grav afectați de scumpiri, guvernanții vor ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice nu din toamna anului viitor, ci chiar de la 1 ianuarie sau poate chiar mai devreme.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.

Pentru a intra în vigoare actul normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei:
– 250 lei lunar pentru gaze naturale
– 500 lei lunar pentru energia electrică
– 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri