Cum facem corect testul rapid pentru detectarea COVID-19. În ce condiții obținem un rezultat FALS NEGATIV

Testele rapide pentru detectarea infecției cu Sars-CoV2 pot fi extrem de utile atunci când sunt utilizate corect, de aceea trebuie să știm în ce condiții putem obține un rezultat fals negativ.

03 oct. 2021, 13:39
Cum facem corect testul rapid pentru detectarea COVID-19. În ce condiții obținem un rezultat FALS NEGATIV

Testele rapide pentru COVID-19

ajută la detectarea cazurilor infecțioase înainte ca acestea să se răspândească. Dar mulți oameni nu sunt încă siguri de modul în care pot utiliza cele mai bune teste și dacă sunt suficient de precise.

Rezultatul obținut în urma unui test rapid făcut acasă nu este întotdeauna corect, iar cel mai adesea cauza este folosirea necorespunzătoare a acestora.

Două tipuri de teste sunt utilizate pentru detectarea unei infecții active COVID-19: teste rapide de antigen care detectează proteinele virale utilizând o bandă de hârtie și teste moleculare rapide – inclusiv PCR – care detectează materialul genetic viral folosind un dispozitiv medical.

Este important să luăm în considerare că testele rapide de antigen au un scop diferit de testarea PCR, care este considerat standardul de aur, în detectarea infecției cu Sars-Cov-2.

Testele rapide sunt concepute pentru a identifica cazurile cu o încărcătură virală suficient de mare în pasajul nazal pentru a fi transmisibile, dar nu pot diagnostica toate cazurile COVID-19.

Testele rapide au rolul de a detecta proteine virale mici, numite antigene. Necesită introducerea unui tampon nazal în fiecare nară, peste care trebuie să puneți câteva picături din substanțe chimice specifice. Doar 15 minute mai târziu, aveți rezultatul.

Chiar dacă testul rapid a ieșit negativ este important să lăsați garda jos deoarece rezultatul ar putea fi FALS. Testele rapide nu detectează 100% din cazurile infecțioase, deci este posibil ca un număr mic de persoane să se sustragă detectării sau ca unele cazuri să devină infecțioase în câteva ore după test. Din acest motiv, cea mai bună idee este să luați și alte măsuri de precauție, iar dacă aveți simptome sau v-ați expus virului, este indicat să faceți un test PCR mai ales dacă prezentați simptome.

Şcoli deschise, dar licitaţia pentru teste de salivă nici nu a fost anunţată. Raed Arafat: „Aşteptăm specificaţiile”

Şcoli deschise

, dar testarea a rîmas în aer. Raed Arafat a fost întrebat sâmbătă  când ar putea fi achiziţionate testele din salivă pentru testarea elevilor în şcoli. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, după ce vor fi primite specificaţiile pentru testele din salivă pentru screening-ul elevilor ONAC va porni licitaţia, pentru a primi în cel mai scurt timp aceste teste.

„În momentul în care primim specificaţiile testelor şi ştiu că deja Ministerul Sănătăţii deja a acţional la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile, deci în momentul în care le avem, ONAC va porni licitaţia (…) şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste”, a declarat şeful DSU.

Până atunci, rămân testele antigen rapide, a explicat el. Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Primul ministru Florin Cîţu afirma că autorităţile urgentează procedurile de achiziţie a testelor care vor fi distribuite pentru testarea elevilor în unităţile de învăţământ, el precizând că elevii care nu se testează vor rămâne acasă şi vor participa la cursuri online.